SEO (Search Engine Optimization) - видове

По-добри резултати = повече продажби, повече реклама. Най-печелившите сайтове са с най-много посещения или се посещават от тясно таргетирана група потребители. Това най-лесно се постига чрез SEO (Search Engine Optimization) – оптимизация спрямо търсещата машина (Google, Bing, Yahoo, Яндекс и т.н.).

Има 2 основни вида – вътрешна и външна. Вътрешната е проверка на самият код на страница – дали е верен, дали индексацията протича добре – допускат ли се бързо ботовете на търсачките, мета тагове и заглавия – структурирани спрямо ключовите думи.

Другата е натрупване на т.нар силни линкове или на английски Backlinks. Това се постига със закупуване на някои от тях или добавяне в директории, блогове, сателитни сайтове, добавяне на линкове във форуми, социални мрежи (може би най-бързият начин до достигане на голяма част от потребителите), сайтове за обяви, сайтове за статии, блог постове в директории за статии...

При тези линкове можем да разграничим dofollow и nofollow. От първите се хваща и PR (Google PageRank) на страница, докато при вторите това липсва. По пътя на логиката dofollow са по-добрите и желание от уебмастърите.

В SEO съществува черна и бяла техника за излизане на предни позиции. Черното SEO (Blackhat) не се препоръчва – вярно излизаш по-бързо на предни позиции, но на търсачките това не се харесва и бързо те изпращат в 9-та глуха, като те усетят. За това ако сте решили да се занимавате с популизирането на сайта си – наемете SEO специалист или изучавайте техниките. Не може от всичко да разбирате.

Хубаво е човек, като се захване с нещо да се интересува от-до как стой въпроса все пак. Затова ако се решите сами да го правите, мога да Ви дам един съвет – направете първо план за сайта си – как ще изглежда, как ще привлича посетители и т.н., после прегледайте кода му и направете вътрешна оптимизация и си структурирайте всеки ден какво да правите за да популизирате сайта.

Автор: Атанас Димитров Шивиков