Позитивни фактори за Google PageRank

Google PageRank е система за оценка на страниците от страна на google. Тази система е точкова, десетобална, реално приложима при индексирането на страниците, което я прави много важна за тях. Тук идва мястото на SEO и обвързването му с Page Ranking системата в google. Факторите в този случай са предполагаемо действащи, т.е. явно се цели тяхното пазене в тайна и са базирани не на догадки, а на проби, тестове и опити в промяна на ранга.

seo

Предполагаеми позитивни фактори, независещи от страницата, оценявана чрез системата Google Page Rank:

1./ Максимален брой входящи препратки ("backlinks") - Тези линкове имаха добри резултати при AllTheWeb.com, но по настоящем Yahoo!(от която е част AllTheWeb.com) премахна този критерий.

2./ Входящи препратки от страници с ранг над 4 точки - Предполага се, че това няма значение в повечето случаи, макар и някой да казват, че не е така.

3./ Ускорение на популярността на препратките - Google патент. Постигнатата норма на разпространение на препратката се гледа като спекулиране ако сайта е нов и е нереално да бъде толкова известен на този етап от разпространението си.

4./ Page rank за пренасочващите страници - Базира се на качеството на препратките към Вашия сайт. В тези случаи не е сигурно дали Google ще отчита ранг на тези страници.

5./ Anchor text(текст с „котва”), който съдържа линк, препращащ обратно към Вашия сайт - Съдържащ ключови думи и фрази? Номер 1 резултатите SERP(Search Engine ReportPage) НЕ Е НУЖНО винаги да съдържат ключови думи/фрази, общи за сайта(които използвате в META таговете, тайтълите и пр.). (В противен случай може да задействате Google-bombing, който ще търси за т.нар. "miserable failure"(„нищожни грешки”).

6./ „Старост” на препратките - Google patent. Колкото по-стари, толкова по-добре – бота би следвало да им вдига ранга по-бързо. Това правило е особено наложително за линкове от навигацията.

7./ Честа промяна на anchor text-а (текста с „котва”) - Google patent. Не се третира добре,не го правете ако не е наложително.

8./ Популярност на препращащите страници - Трудно е да се популяризират (ако сте прочели по-горе ще разберете защо), но с времето и това става, а е много полезно, защото чрез увеличаване на популярността им и по-голямото им индексиране карате бота да бъдепо-често препращан към основната страница и евентуално да повиши ранга.

9./ Брой на изходящите препратки(линкове) в препращащата страница - По-малко е по-добре

10./ Позициониране на изходящите препратики в препращащата страница - Колкото по-горе са позиционирани в HTML кода, толкова по-добре.

11./ Натрупване на ключови думи в препращащата страница - Тук важат правилата за използване и позициониране на ключовите думи, които са написани по-горе.

12./ HTML title в препращащата страница - Тук важат правилата правилата за използване и позициониране на тайтъла, които са написани по-горе.

13./ Линк от "експертен" сайт - Google patent. Продължително време на рекламиране(Hilltop или Condensed Hilltop). Ще се изненадате, когато научите, че Google се интересува както от ключовите думи, кода, препратките и пр. WWW-базирани показатели, така и от връзката на посетителите, техните интереси в съответствие с информацията в сайта Ви и пр.

14./ Еднаквост между препращащата страница и крайната страница - Под „крайна”страница разбирайте тази, към която сте били препратен(а). Добре е да има еднакво структуриране – често се използва и препращащата и крайната страници да имат еднакво меню, хедър и футър.

15./ Image map препратки - До колкото е известно не са добър избор. За пояснение – става дума за използване на image map HTML код.

16./ Javascript препратки - Те са проблем. Често се игнорират, защото с тях може да се злоупотребява като се правят невидими с цел спекулиране с индексирането в търсачките. По тези причини не очаквайте такива препратки да рефлектират върху ранг статуса на сайта Ви.17./ Влиянието на уеб директориите:

17.1./ Сайт, регистриран в DMOZ Directory - Влияе доста добре, стига да стане. Имайте предвид, че допускането на сайт тук може да отнеме доста месеци. Често за това причина е наличието на сайта в Google Directories.

17.2./ Сайт, регистриран в Yahoo Directory - Целете сайта Ви да бъде индексиран там, googlebot възприема това много добре.

17.3./ Сайт, регистриран в LookSmart Directory - Тук нещата се повтарят, подобно на Dmoz

17.4./ Сайт, регистриран в inktomi - Използвайте Pure Search за да видите своята inktomi позиция, или в HotBot.

17.5./ Сайт, регистриран в други уеб директории - Предполага се, че колкото по-значими(трудно „влизане” на препратка към сайта Ви, известност и пр.) са директориите,толкова е по-добре за Вашия ранг в Google.

18./ Възраст на сайта - Google патент. В сайтове, където има стари страници лесно се индексират новите, стига да има свързваща препратка между двете(старите да препращат с линк към новите или обратно). При добро структуриране на сайта чрез разделянето му на„основни”(към които се стига от бутоните в главното меню на сайта) и „второстепенни”(допълнителни, които се налага често да се опресняват, като например раздел с новини) страници е добре основните да са с по-голяма „възраст”.

19./ Съвсем нови сайтове - Специалисти са забелязали, че ранга на съвсем нови страници в началото е нереално висок, дори надвишава този на „сайтовете-ветерани”. Това е част от Google патента, споменат в горната точка. Ранга на съвсем нови сайтове се вдига изкуствено в началото и след това под влияние(по-точно когато са неналични) на останалите критерии се изменя.

20./ Site Map(Карта на сайта) и тяхното влияние - Голяма заблуда е добавянето на огромен брой препратки в един HTML документ, който представлява карта на сайта. Това дори би довело до наказание от Google, ако страницата стане един прекалено голям текстов файл с множество препратки. Имайте предвид, че Google има два важни приоритета когато„пуска” Google Bot: първо, да се индексира самия home page (index-a на сайта) и второ – да сеиндексира т.нар. site map.

Т.е. на второ място по важност за индексирането и ранга ви екартата на сайта. Извода е, че трябва да подходите с голямо внимание и умереност към изграждането на карта на сайта, а за целта може да използвате тези примери: http://www.rustybrick.com/site_map.phphttp://www.homegain.com/local_real_estate/sitemap.htmlб - Колкото повече, толкова повече. Имам предвид, че е добре да имате повече страници катоброй, но не и като големина на HTML файловете(бъдете умерени в големината на файловете– все не е нормално един HTML/PHP/CSS и пр. файл да е няколко мегабайта).

22./ Site Theming (теми за сайта) - Сърфирането не се свързва с комерсиализма дотолкова,колкото с търсенето на информация. Затова са и търсачките. Затова са и сайт-директориите, в които както виждате имаме доста добра структура на адресите и информацията. Както и да е, конкретната идея, която доста SEO специалисти са открили е, че високия ранг се постига и чрез наличие на сайт-теми. Това означава, че е добре, когато един сайт подразделя съдържанието в него на теми, под теми, и техни под теми... и така докато не е възможно подразделяне. Това се нарича от специалистите „сайт-пирамида” и типичен пример за това сауеб форумите(разбрахте ли защо се индексират толкова добре?). Тук може да откриете още по въпроса.

23./ Статистически показатели и изучаване на посетителите(Чудили ли сте се какво седи зад Google Bar или Google Analyzer? ):

23.1./ Трафик на страниците - Google patent – Брой посетители и тренд(изменения на броя в периоди).

23.2./ Рейтинг на подбраните страници(CTR) - Google patent – Честота на кликванията върху една и съща страница за определен период(най-често ден).

23.3./ Прекарано време в страницата - Google patent – Колко минути или секунди посетителя се е задържал при конкретната страница. Колкото повече, толкова по-добре за ранга.

23.4./ Потребителя добавил ли е в Bookmark страницата? - Google patent – Много важен показател/фактор. Значението на RSS тук е доста голямо например. Имайте предвид, чедоста хора подценяват bookmark-a, но той има доста голямо значение, ако се наложи добре сред посетителите на сайта.

23.5./ Сайт-трафик - Google patent - Брой посетители и качените от тях файлове при посещението, както и тренда(изменения на броя в периоди). По-големия трафик е и по-благоприятен както за индексирането, така и за ранга.

23.6./ Ключови думи - Доста обширна тема, на която съм обърнал внимание в друга тема в този форум. Препоръчвам Ви горещо да я прочетете.

23.7./ Време, прекарано на домейн адреса - Това е добър показател за отчитане на сърфирането в рамките на сайта. Естествено по-добре е да се отчитат по-големи стойности.

23.8./ Време на регистрация на домейна - Google patent – Много малко хора знаят, че когато се регистрира домейн Google проверява кога изтича регистрацията. При възможност е наложително да регистрирате домейн името за не по-малко от 5 години.