Организиране на SEO състезание

В последните няколко години стана популярно т.нар. SEO състезание. Само по себе си SEO състезанието представлява съревнование между ентусиасти с цел техните сайтове да излязат на първо място в google (най-често) при търсене на дадена дума. За тази статия думата, която ще използваме е ytrewq (qwerty написано наопаки) и състезанието е организирано от компанията OptimizeYourMind.

За да се обяви и организира едно такова състезание компанията OptimizeYourMind трябва да е заделила определена сума пари за награден фонд. Да речем, че е заделила 1750$, които ще разделят първите трима по резултат, съответно:

  1. 1000$
  2. 500$
  3. 250$

Самата обява за такъв конкурс се пуска седмица-две преди официалния старт. Много голям процент от хората, които поне малко отбират от Интернет ще са съгласни да се съревновават с огромната конкуренция.

Какво да използваме за състезанието

Тук мнението е много субективно. Повечето хора предпочитат да използват open source системи за управление на съдържанието. Но все пак има и хора, които разчитат на чист HTML5 и много препратки от сайтове/блогове на техни приятели/познати.

Ние ще заложим на блог системата WordPress по няколко причини:

  • лесно се борави с нея съдържанието се възприема по-приятелски в търсачките има много “ефекти”, които ще ни помогнат лесно се борави с нея - WordPress е преведен на много езици и това позволява хора, които например нямат добри познания по английски език да боравят с нея. Много страни си имат и форуми за WordPress и хората могат да се обърнат винаги към тях за помощ
  • съдържанието се възприема по-приятелски в търсачките - това ще е една от основните ни цели да използваме WordPress за това състезание. Дори си има опция дали сайта, който се задвижва от WordPress да се възприема по-добре в търсачките. Това ще улесни много нашата крайна цел - първо място при търсене на ytrewq.
  • има много “ефекти”, които ще ни помогнат - в хранилището на WordPress има много плъгини, които помагат за SEO състезанието, в което ще участваме. Има плъгини за SEO, които дори оптимизират картинките. Шаренията от гледна точка на плъгини, които ще помогнат за това SEO състезание е много живописна.

Не става само с ядене…

Предполагам много от хората, които списват в блогове си имат сериозен опит и са човъркали WordPress из основи. Хрумват ми няколко начина да оптимизираме WordPress за оптимална производителност.

Собствен домейн - в днешно време има хостинг провайдери, които предлагат хостинг+домейн име за буквално жълти стотинки. Ние теоретично ще закупим някой икономичен хостинг план и домейн име. Домейн името, за което ще проверим първо е разбира се ytrewq, като ще се надяваме да е свободно за регистрация в областта .com - домейните от тази област се възприемат по-човешки от търсачките. Я, свободно е! Е, след като се дадена поръчката за домейн име и хостинг, една банкова транзакция ни дели от заветната цел - SEO състезанието. След благополучно превеждане на необходимата сума на хостинг провайдера вече сме собственици на ytrewq.com и започваме важната работа. Първо проверете репутацията на избраната от вас хостинг копмания в хостинг форумите. Някои хостинги просто не стават за SEO.

Вънешен вид - когато изготвяме концепция за списването на блог и използването на WordPress трябва да си представим и визуално крайният резултат от цялата работа, която ще свършим по време на състезанието.

Концепция за съдържанието - съдържанието, което ще генерираме всъщност е безсмислено. Както и цялото състезание, но след като сме се хванали на хорото и сме дали пари - очакваме възвращаемост. Поради тази причина категориите може би не са чак толкова нужни. За това създаваме нова категория, която ще кръстим ytrewq. По подразбиране slug-ът на категорията си остава ytrewq. Него няма да го закачаме. От тук нататък - съдържанието, което ще генерираме отива в тази категория. Защо slug-ът има значение ще разберем по-надолу.

Същинско съдържание - както вече казахме малко по-горе - какво точно ще списваме няма голямо значение. Важно е да знаем, че във всеки пост трябва да се съдържа думичката ytrewq поне веднъж. Нали целта ни е да заблудим алгоритъма на търсачките. Освен съдържанието обаче идва и един много интересен момент, който много от участващите в SEO състезание не забелязват и не обръщат внимание. Това е именно…

структурата на URL на всеки постинг. За това ние ще използваме именно гъвкавата редакция на permlink structure на нашия WordPress. За целта отиваме в административния панел на WordPress -> Settings -> Permlinks и в полето Custom structure използваме един малък тарикатлък. В полето пишем:

/%postname%/

По този начин Структурата Permanent link на всеки постинг ще изглежда така:

http://ytrewq.com/postname/

За да бъде всичко тип-топ трябва да се грижим и всеки постинг да има определен и точен slug. Ще избягваме заглавията на постингите да са на кирилица.

Но за да работи всичко трябва да имаме един .htaccess, в който да пише:

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]

Това е.

Като за финал… До тук беше с оптимизацията на WordPress. Ако следвате съветите, в тази статия може би ще имате късмет в някое SEO състезание. От тук нататък остава да се опитвате ежедневно да генерирате съдържание, да правите впечатление на хора, които да поставят препратки към сайта, който използвате за SEO състезанието. Можете да се чувствате свободни да вземате идеи от тази статия. Надявам се да е била полезна и наистина да има ефект от нея.

P.S. не забравяйте, че примерите, които съм дал са използвани само и единствено в статията и всякакво съвпадение с реални домейни, SEO състезания и компании са напълно случайни.