SEO оптимизация на WordPress блогове

WordPress безспорно е най-популярният софтуер за блогинг в момента. Хубавото е, че е open-source, което означава, че хора по целият свят допринасят за разработването му също така е и безплатен. В публикацията ще наблегна на пропуските в onpage оптимизацията и как да ги запълним.

Принципно WordPress е добре оптимизиран, индексира се чудесно от търсачките, няма страници-сираци, но за да постигнете максимален ефект са нужни малко модификации.

Permalinks – Постоянни връзки или иначе казано URL адресите в блога ви. По подразбиране всяка публикация в WP има следният адрес – domain.tld/?p=315, като 315 е id-то на публикацията. Според Огнян Младенов – oggin, добър избор е структурата domain.tld/категория/публикация/. Някои, като Васил Тошков предпочитат domain.tld/публикация/, за мен лично няма особено значение кой от двата начина ще изберете. Важно е в URL адреса да сложите няколко ключови думи отнасящи се за съдържанието на публикацията.

Заглавията на страниците - Едно от най-важните неща на on-page оптимизацията е заглавието. По подразбиране WordPress добавя ненужни неща там. Плъгина, който ще ви свърши работа се казва SEO Platinum. Неговите функции са доста и все полезни, с него можете променяте описанието, ключовите думи и заглавието на всяка страница в блога ви. За повече информация посетете линка по-горе, там има детайлно описание на функционалността.

При писането на нова публикация най-отдолу ще се появи контейнер – Platinum SEO Pack в него можете да сложите заглавие, описание, ключови думи и мета тагове за no/index, no/follow. В заглавието както и в URL адреса трябва да сложите keywords свързани със съдържанието, а пък от хубаво описание можете да повишите CTR-то при търсачките.

Оптимизация на кода – headings. Уверете се, че структурата на headings таговете е логична. Заглавието на блога го сложете в H1, заглавието на страницата в H2 и страничната лента в H3. Целта е да се получи йерархична структура. Васил Тошков препоръчва да се провери темата без стилове, съдържанието трябва да е в следната последователност – header, публикация, sidebar и footer.

Странициране - Метода за странициране на WordPress не е особено качествен, препоръчвам ви да инсталирате следният плъгин – Page Fix. Страницирането ще изглежда така:

seo paging

Този метод позволява на търсачките по-лесно да индексират другите страници.

Дублирано съдържание - Търсачките вече са достатъчно умни и сравнително лесно откриват източника на уникалното съдържание. Дублираното съдържание в WordPress е характерно за сравнително нови блогове без никакви връзки.

Ако имате сериозни проблеми с дублирано съдържание няколко са нещата, които може да направите on-page. Първо сложете noindex таг на архив страниците, сложете само част от публикацията в категориите, етикетите и публикациите по автор. Този плъгин ще ви свърши работа.

По-удачният начин за мен е осигуряване на няколко външни линка към всяка нова публикация. Нещата не са толкова сложни колкото изглеждат всъщност.

Създавай уникално и релевантно съдържание, често добавяй нови текстове и постоянно си осигурявай връзки към всичко това… Така ще живееш дълго и щастливо без да ти потрябва SEO.

Плъгин за подобни/сходни публикации - Един много добър начин за генериране на уникално съдържание е добавянето на плъгин за сходни публикации, естествено в блога ви трябва да има поне 100-тина публикации за да има смисъл от такъв софтуер. Най-добрият плъгин такъв за мен е YARPP.

Трябва ли ми Google Sitemap? Ако нещо във вътрешното линкване ви куца Google Sitemap-а може да ви навреди. Уверете се, че всяка ваша страница е линкната поне от едно място в блога ви.

Не се притеснявайте да линквате интересни блогове или сайтове със сходна тематика на вашия, това по никакъв начин няма да ви навреди, а точно обратното, ще ви помогне. Мислете и за потребителите, не само за търсачките, поставете се на тяхно място, помогнете им, предоставяйте информацията по най-добрият начин. Ще се радвам да чуя и вашето мнение, ако знаете полезни линкове с подобни материали публикувайте ги тук, ще ги добавя в страницата.

Още за WordPress оптимизацията в други български блогове:

SEO оптимизация за търсачки на WordPress

Това е, пожелавам ви успех!

Автор: Йоан Арнаудов