За копирайтъри - как да увеличите цените си

Годината все повече и повече идва към края си. Точно това е времето когато повечето писатели обновяват своите цени за новата година. Ако сте решили да увеличите цената на услугите си, то тогава е време да кажете на клиентите си за тази тъжна (за тях) новина.

Писането с клиента относни цените е може би най-трудната част. Все пак искаме и да получим цената, която искаме, а и да не изгубим клиента. Но всичко това е нормално – Вие искате да получите парите, които чувствате че заслужавате!


Лоша новина!

За съжаление, след такова съобщение, почти е сигурно, че ще загубите клиенти. Не всеки ще приветсва факта, че ще трябва да плаща повече от преди, особено ако цената, която сте поставили е доста по-голяма от старата. Запомнете обаче, че е невъзможно да задоволите всички и просто не се опитвайте да го правите. Научете се да казвате “НЕ”!

Главата горе!

Предупрете клиентите си! Никой не обича да бъде хващан натясно, и ако им пратите е-мейл и им кажете че увеличавате цените си и новата тарифа влиза в сила от утре…. това ще Ви загуби още клиенти. Най-добре би било да им оставите 1 месец време, и ако имат нещо важно за писане те ще Ви дадат работата. Освен това ако не искат да работят с Вас ще имат достатъчно време да намерят друг писател, с по-ниски цени.

Ако пък са избрали друг. Оставете ги да вървят. Запазете добрият тон, благодарете им за възможността да работите заедно – просто останете с добри впечатления. Ако не успеят да намерят писател, какъвто им е нужен – те ще се обърнат пак при Вас.

Увеличаването на цената е добре за мен. Но то е още по-добро за ТЕБ!

Не бъдете прекалено груби в съобщението към клиентите си. Бъдете учтив и им покажете колко много означават те за Вас. Опитайте се да се обърнете към всеки от тях персонално, защото никой не обича съобщения,в които се чувства как това е писана за други 100 човека.

В съобщението фокусирайте върху това, което печели клиента, а не това което печелите Вие! Обяснете им, че увеличавайки цените ще можете да им предложите по-добри статии, повече внимание и т.н !

Не се извинявайте!

Не е нужно да се извинявате за това че сте вдигнали цените си! Това си е Ваш бизнес и Вие имате правото да поставяте каквити си искате цени. Не използвайте думи като “криза” или “инфлация”. Те напомнят на клиента за неговите проблеми (о да, всеки един от нас има такива), което намалява шансовете те да дадат парите си на Вас.

Ще се радвам ако споделите Вашият опит и дали изобщо смятате да увеличите цената на услугите си?

Автор: Бахар Мустафа