Copywriting - Намиране на клиенти по време на криза

Всеки един от нас се “бои” от кризата, това е ясно. Обаче аз искам да го погледнете с очите на един писател (Copywriter). Основната цел е ясна – запазване на настоящите клиенти и намирането на нови. Въпросите обаче са “как” и “къде”. Ще се постарая да Ви отговоря в тази статия.

Къде да търсим за нови клиенти ДНЕС?


Форуми – Регистрирайте се във форуми с тематиката по-която обичате да пишете и започнете да пишете. Сложете си подпис, където ясно да казвате, че търсите клиенти, като там си сложите и линк към портфолиото. Не натрапвайте услугите си, просто поддържайте и създавайте разговори и дискусии – ако коментарите Ви са стойностни хората ще посетят линка в подписа Ви. Може да започнете с най-популярния форум за уебмастъри и SEO - SearchEngines.BG

Социалните мрежи – Използвайте силата на Web 2.0 – създайте (или пък, ако имате, използвайте) акаунтите си в Twitter, Facebook, Edno23, Digg. Това са места, където можеш да срещнеш страхотни хора, и общувайки с тях да разбереш, че точно в този момент те се нуждаят най-много от един… писател.

E-Mail маркетинг – Намирате e-mail на 100 блогъри в нишата за която искате да пишете и им пращате персонални съобщения, в които им съобщавате, че обичате тази сфера и с радост бихте работили за тях. Не бъдете прекалено дълги или къси – около 150-200 думи са достатъчни да се разберете с тях. Осъзнайте тънката граница между мейл маркетинг и СПАМ.

Сайтовете за предлагане/търсене на работа – Това мисля, че е логично, обаче искам да Ви дам един съвет. Повечето хора пишат един и същ отговор на всяка обява – по-добре се концентрирайте в/у тези обяви които Ви интересуват и пращайте персонални оферти. По-този начин ще увеличите шанса си да бъдете нает за работата.

Стартирайте блог - За този метод се е говорилo доста. Основната Ви идея е да съберете на едно място всичките Ви творби. Така ако някой се зачете в блога Ви ще види Вашият стил на писане, което не може да се сравнява с 1 примерна статия, която е написана за съвсем друга ниша, примерно.

Как да запазим клиентите си!


Вече сте се свързали с новите си клиенти и започнахте да работите с тях. Въпросът обаче е как да ги запазите.

Добавете ги в мейлинг лист – Разбира се, първо ги попитайте дали са съгласни да получават мейли от Вас с безплатни бонуси или пък купони с намаление на Вашите услуги. В повечето случаи те ще са съгласни. Просто ги уверете, че няма да получават спам съобщения.

Свършете си работата по-бързо – Ако сте казали на клиента, че ще сте готови с проекта след седмица, се погрижете да сте готови на петият ден, примерно. Това ще остави досто добро впечатление у Вас, и те ще могат да се доверят повече на Вас.

Добавете бонуси – Обикновено при по-големи поръчки е добре да оставите и някакъв бонус – ако са Ви платили 10 статии, напишете 11. Или пък ако сте уеб дизайнер, направете и фон за Twitter, който да съвпада с новият дизайн на даден сайт. И всеки път като посетят Twitter, те ще се сещат за Вас…

Контактувайте си с клиентите – Обаждайте им се от време на време. Нямам предвид да им се обадите и да ги питате, директно, дали имат работа за Вас. Примерна тема за разговор може да са “Дали са доволни от Вашата работа, как им е послужила, имате ли оплаквания”.

Честите им рожденните дни – Доста добър начин да държите връзка с клиентите им – запишете си рожденните им дни и им пратете е-мейл с картичка и пожелание. Предложете им намаление – Всеки мой бивш клиент, примерно, получава намаление от цената. Дайте им да разберат, че за Вас мнението на клиента е най-важното. Ако сте се справили добре първоначално сигурно ще се свържат с Вас за новият им проект.

Рекламирайте клиентите Ви – Ако сте уеб дизайнер, добавете сайта по CSS галерии, ако пък сте писател напишете специална статия и я добавете в директория за статии заедно с линк към Вашата работа. В замяна те ще Ви препоръчат на техни приятели и колеги.

Спазвайте си обещанията – Казали сте че ще сте готови до Петък? Тогава задължително бъдете готов в Петък (би било по-добре да сте готови и по-рано). Веднъж изгубено доверите трудно се възвръща.

Автор: Бахар Мустафа