10 съвета към начинаещите копирайтъри

Забелязали ли сте, че докато сърфирате в интернет, има сайтове, които ви карат да се чувстват приятно и уютно, а други просто са някак студени, хаотични и не обичате да ги посещавате? Това е така, защото първите са създадени именно за интернет и имат кратки и ясни текстове.

1. Пиши кратко, просто и ясно! Сигурно сте чували това хиляди пъти, но трябва да знаете, че хората в нета бързат. Според повечето специалисти от мрежата за копирайтинг postvai.com оптималният ред на текста в един сайт трябва да е около 45 знака, за да се чувства комфортно читателят.

2. Придържайте се към магическото число 3. Хората могат да обработят 7+- 2 бита информация. Следователно в оперативната им памет числото 3 е оптимално представено. Най-лесно се възприемат текстове с 3 параграфа с по 3 точки и 3 описания. Така не само ще прочетат, но и ще запомнят това, което им казвате.

3. Пишете с тонус и настроение. Това винаги се усеща и по- лесно ще "хванете" читателите си емоционално.

4. Използвайте разговорен приятелски стил. Думата "ти" трябва да я има най-малко два пъти повече от думата "аз", "нас" или "ние".

5. Говорете за храна, секс и опасност. Още Фройд е казал, че нашият мозък, за каквото и да говорим, си задава следните 3 въпроса: Мога ли да го ям? Мога ли да правя секс с нея? Ще ме убие ли това?

6. Придържайте се към темата. Знам колко е трудно това. За целта си направете кратка структура и схема на публикацията и не се отклонявайте от основната идея. Придържайте се към основното правило – кратък текст, по същество. Хубаво е да има освен заглавие и подзаглавие, което да доизяснява за какво става въпрос в публикацията след това може да минете на ползите.

7. За привличане на вниманието класически похват е да използвате цитат. Използвайте факти, анекдоти, графики и статистика. Украсете статията, няма защо да се лъжем всички се заглеждат в картинките.

8. Въпросите към вашите читатели са едни от най-лесните и най-мощните техники. Може да направите текста под формата на диалог.

9. Използвайте техника за активиране на "да" нагласи във вашите читатели. Всичко, което трябва да направите, е да формулирате въпроси с които читателят да е съгласен. Ето пример "Ще се радвате да удвоите доходите си без да удвоите вашата работа, нали?" От една страна той казва "Да", а от друга формирате неговите положителни нагласи към Вашия продукт.

10. Напишете задължително изречение, обясняващо каква е ползата за читателя. Когато пишете рекламна статия за някой продукт, обръщайте функциите, предимствата и екстрите му в ползи. Оставете "сърцето си" и телефон за връзка.

Източник: postvai.com