Оптимизация и подготовка на нашия HTML код

Продължение на предната статия "SEO - сблъскване за първи път с оптимизацията"

Може би доста от вас са се чудили за какво служат таговете за ключови думи, описания, роботи и др. които се мяркат в кода на някои сайтове. Или пък - "Я, тия са си оптимизирали сайта за търсачките".

Да ви кажа под секрет, самото наличие на тези тагове с текст, който донякъде е свързан със съдържанието на сайта, едва ли ще постигнете какъвто и да е положителен резултат. Може би ще успеят донякъде да се доберат до по-челни позиции, но в повечето случаи, потребителите рядко достигат толкова навътре в резултатните страници на търсачките, че да имат шанс да ги видят.

Според мен SEO трябва да се процедира по следния начин:

1. Точно преценете каква е тематиката на сайта и как бихте го категоризирали самите вие;

2. По време на работата си по сайта, създайте един допълнителен файл (site_keywords.txt или site_meta_tags.txt), в който започнете да си вадите извлечения за ключови думи и описания на отделните страници, добре преценени заглавия и т.н.

3. Направете си малко описание за дървото на сайта, в частност кои директории и/или файлове да бъдат индексирани и кои не.

На практика изброените три стъпки са синтез на операциите които трябва да извършите за да постигнете добър резултат. Ще се постарая в подробности да ви обясня всяка една отделно, като обърна внимание и на подробностите.

Точната преценка на тематиката и категорията на сайта не е толкова лека задача, колкото изглежда на практика, особено що се отнася до по-големи сайтове. Ако срещата затруднения да обхванете всичко наведнъж, винаги имате избор.

Разпределете тематиката на зони. След като сте готови подгответе във всяка една от създадените страници на сайта допълнителни мета тагове title, description и robots.

Разбира се има и други мета тагове, които де се добавят, но тези които вече сме написали, ще свършат голяма част от работата и ще ни помогнат да постигнем по-добро позициониране в търсещите машини на Интернет.