Някои от доказано печелившите SEO тактики при направата на нов сайт

Както всички виждаме, в последно време има много промени, които засягат пряко SEO подходите. Въпреки това, някои от основните си остават в сила, а именно използването на добро съдържание за сайта и правилното му оптимизиране. Тук вече идва момента да поговорим за оптимизацията по и извън сайта (т.нар. On и Off - Page SEO).

Когато става въпрос за SEO оптимизация, първото нещо, за което трябва да говорим е оптимизирането на самия сайт. Това е началото на процеса по попупяризирането му и е важно да приоритизирате нещата, които ще правите - добре построеният сайт е ключ към успеха.

Целете се да публикувате добро (значимо) съдържание.

В днешно време е лесно да си направим сайт, а още по-лесно да го напълним със съдържание. За целта много хора използват софтуер, с който автоматично генерират тематично съдържание или използват вече съществуващото от други сайтове - това естествено е грешно. Ако искате сайтът Ви да бъде успешен, то препоръчително е да използвате съдържание, което не би било разпознато като нискокачествено или спам. Дайте възможност на посетителите на сайта да четат интересни и информативни статии и постове (полезни съвети, Как да..., Най-добрите...,и т.н.). Друго важно нещо е да не забравяте да обновявате съдържанието на сайта редовно, добавяйки ново.

Помнете, че успехът не идва за едно денонощие! Обикновено има много други сайтове, предлагащи съдържание подобно на Вашето. С използването на добро съдържание ще увеличите многократно шансът човек попаднал на вашият сайт да го хареса, да се върне пак и да го препоръча на приятели/колеги.

Избирайте ключовите думи внимателно

Когато сте наясно каква е основната тема на Вашия сайт направете внимателно проучване на ключовите думи. Правилните ключови думи ще ви осигурят първите места в търсачките (това е основна част от всяка SEO кампания). Това, с което трябва да започнете е проверка на конкурентността на думите, които сте избрали. Колко по-конкурентна е една дума, толкова по-трудно ще бъде да се впишете в първите резултати. Може да използвате много различни програми за да проверите приблизително конкуренцията (Seomoz keyword difficulty tool напр.).

Други неща, които не трябва да забравяте.

  • Използвайте ключовите си думи в заглавията.
  • Бъдете сигурни, че имате ключовата си дума няколко пъти в статията или поста.
  • Правете връзки (линкове) към други страници със сходно съдържание.
  • Използвайте ключовата дума в снимки

Каква е ролята на заглавието?

Освен, че е добре да използвате ключовите си думи в заглавията, добре е и да се целите към атрактивността на заглавието, която може би е от най-важните фактори когато говорим за оптимизация по сайта. Не може да се отрече, че използването на атрактивни заглавия, привлича вниманието на читателят. Когато направите заглавието да звучи уникално (до колкото е възможно) и успеете да впишете комбинации с ключовите думи, така че да изглежда естествено, тогава сте постигнали оптималният ефект.

Линкване

Не си мислете, че линкването (правене на връзки) към други сайтове със сходно съдържание е нещо лошо. Покажете уважение към другите в тази ниша и обикновено получавате същото в замяна. Но правейки така, бъдете сигурни, че връзки са към авторитетни сайтове, които вече са спечелили статут на добри. По този начин потребителите ще гледат на Вашия сайт като място където могат да намерят само качествено съдържание.

Името (адресът) на Вашия сайт

Може би, това не е най-важната практика, но определено е препоръчителна и най-важното -действа. Ако все още нямате сайт или сте решили да си правите нов, то е добре да се насочите към имена (domain names), които съдържат ключови думи от вашия бизнес. Това може да е малкото, което Ви липсва, за да постигнете подобрението в позициите, което търсите.

Беклинкове (връзките от други сайтове, които сочат към вашият)

В момента има много различни търсачки, но алгоритмите на повечето определят един сайт по следните критерии - адрес/име (domain name), качество на съдържанието, ключови думи и връзки (линкове) сочещи към него. За пример, Google е една от търсачките, които оценяват беклинковете, но правенето на произволни връзки към сайта Ви няма да свърши добра работа. Кагато става въпрос за избиране на сайтове, от които да получите линкове към Вашия, има няколко фактора, по които може да избирате:

  • Избирайте само авторитетни сайтове (проверявайте Domain Authority, PageRank, броя на активните посетители и др.)
  • Избягвайте закупуването на множество нискокачествени беклинкове. Най-често изходът от това е, че сайтът Ви ще бъде премахнат напълно от търсачката, в която се опитвате да се позиционирате.
  • Guest posting (с други думи публикуването на ваше съдържание на друг сайт с връзка сочеща към вашият), това е един от изпитаните методи с помощта, на който може да изградите качествени връзки към сайта си (в повечето случаи само на цената на една добре написана статия свързана с тематиката на страницата, към която ще сочи)

Социалните мрежи също са нещо, което не трябва да забравяте

Въпреки, че някои специалисти спорят по въпроса, според нас, споменаванията по социални мрежи са от голямо значение. Не само, че това са ранкинг сигнали към вашия сайт, но и помагат за успешното реализиране на бизнеса Ви онлайн. Социалните медии в интернет Ви предлагат прекрасна възможност да разпространите името на Вашата компания. Това е възможност да съберете последователи, да постройте една авторитетна общност, да затвърдите Вашето фирмено име и да увеличите обсега на Вашия сайт.

Хората обичат да гледат видео и снимки

Това не всеки път е най-лесното нещо, с което можете да се захванете, но не бива да изпускате възможностите, които ви предлагат. Повечето читатели с удоволствие биха разгледали графика или видео, които представят вашият продукт/услуга. При успех, резултатът може да е добро увеличение в трафика на сайта.