Как да използваме Pinterest за SEO и електронна търговия

Pinterest бързо се нареди сред най-използваните социални мрежи, като към момента потребителите му надхвърлят 70 милиона. Тези потребители не просто качват снимки там, но и са склонни да закупят добре представен там продукт. Според скорошни проучвания референтният трафик от Pinterest се конвертира директно в e-commerce продажби. Ето и как да извлечете полза от Pinterest от две гледни точки – тази на SEO и на онлайн търговията:

SEO – Откриване на релевантни блогове за получаване на линкове

Изграждането на добри взаимоотношения заляга в основата на всяка успешно реализирана линк билдинг кампания. Разбира се, първата стъпка е да откриете блогъри и хора с влияние във вашата сфера. Преди обаче да преминете към същинския въпрос с линковете, първо покажете интерес към дадената личност.

Pinterest е идеално място да откриете нови блогове за своята кампания. Функцията за търсене в социалната мрежа ви улеснява доста, като ви изкарва голям брой релевантни резултати. Съсредоточете се върху pin-ове, които са линкнати от даден уебсайт, а не са качени директно от потребител. Точно тези сайтове, от които са линкнати pin-овете, са местата, от които бихте могли да получите линк.

Също така е много важно да обърнете внимание на авторитетните личности, дори и да не pin-ват отникакви уебсайтове. Повечето потребители свързват Pinterest акаунта си с други свои социални профили. Поради тази причина, ако откриете популярен потребител от вашата ниша, проверете дали няма Twitter или Facebook акаунт, където да е включил свой собствен блог.

Онлайн Търговия – Увеличаване на продажбите

Голяма част от онлайн търговците не се възползват от възможността за увеличаване на продажбите, която Pinterest предоставя. Изображенията са изключително мощен инструмент, който може драстично да увеличи продажбите на даден продукт. Бавно, но сугурно Pinterest се движи към платения модел, който имитира продуктовите реклами на Google.

Преди няколко месеца социалната мрежа представи нова функция – Rich Pins, която дава възможност на рекламодателите да включат информация за продуктите си, като цени и наличност, като наред с това Pinterest може да уведомява потребителите за промяна в цената. Също така рекламодателите могат да следят как потребителите си взаимодействат с продуктите им.

За да увеличите приходите си от Pinterest, е изключително важно всичките ви продукти да са pin-нати. Използването на Rich Pins ще увеличи възвращаемостта и ще привлече потребители, готови да пазаруват. За да се възползвате от това, ще трябва да форматирате продуктите си по един от следните начини: oEmbed или Семантичен Markup с използването на Open Graph или Schema.org.

След като валидирате форматирането с предназначения за това инструмент в Pinterest, вече можете да кандидатствате по програмата Rich Pins. Ако не разполагате с необходимите ресурси за правилно форматиране или ако получите отказ от Pinterest, все още бихте могли да представите продуктите си. Тази задача ще изпълнят board-овете на бранда ви в Pinterest, като трябва да имитират структурата на вашата категория и под-категория.

Много важна част от успеха ви е да споделяте и друга полезна за потребителите информация, освен вашите продукти. На никога не му е приятно да го затрупват единствено с тонове продукти. По този начин не само няма да спечелите нови клиенти, но и ще навредите сериозно на бранда си. Къде бихте могли да качите всичките си продукти? Единият вариант е да създадете потребителско има със запазена марка, като например „Адидас магазин“, където ще можете да качите снимките на продуктите си.

Друга алтернатива е да създадете потребител, които не е обвързан с марката ви. Важно е, когато предлагате огромен асортимент от продукти, да можете да представите всеки един. Трябва обаче да имате предвид, че не трябва да наспамите Pinterest с всичките си продукти за един ден, а да ги приоритизирате и да ги добавяте периодично и с мярка. Изберете, например, първо тези, които ви носят най-голяма печалба и имат най-голямо търсене или пък обратното.

Нека Обобщим

Pinterest представлява маркетингов канал за онлайн търговци на дребно и утвърдени марки, но все още са малко тези, които го използват, за да извлекат ползи за бизнеса си от него. Той може да ви донесе значителни приходи, да подобри вашето SEO представяне и да увеличи популярността на бранда ви. Също така Pinterest предлага безплатна реклама на продуктите ви и разнообразява онлайн източниците ви за приходи.

Автор: Христина Добринска, Списание Индекс