SEO съвети и трикове за начинаещи - част 3

20. Напиши описателно мета описание

Търсещите машини използват таговете на мета описанието като описание в индекса. Така че в SEO е важно страниците да се опишат точно. Това помага на хората да намерят страниците и на търсачките да ги индексират.

21. Добавяй линкове към други страници от сайта ти

Линковете в една страница към друга на собствения ти сайт не помагат в класирането, както входящите връзки от други сайтове, но все пак има полза от тях. Ако не друго, поне помагат на търсачката да обходи всички страници на сайта ти.

22. Слагай препратки на всички по-големи изображения

Важно е винаги да има линк на всяко изображение и когато хората кликнат върху него, те да бъдат препращани. Търсачките оценяват това. Всяко изображение, което посетителите видят на страницата, трябва да е свързано.

23. Обновявай съдържанието

Страниците, които редовно се обновяват са с приоритет над страниците, които са по-стари и се игнорират. Трябва да се направи нещо повече от коригиране на правописните грешки или малки промени в текста. Редовното добавяне на новини е по-ефективно от дребните подобрения.

24. Продължавй да питаш за входящи връзки

По-старите връзки са по-полезни за сайта. Ако твоят сайт бъде добавен в други 100 сайта наведнъж, търсачките ще помислят, че купуваш връзки и могат да счетат това за спам.

25. Периодично проверявай PageRank-а на изходящите връзки в сайта

Всеки път, когато добавиш външна връзка на сайта си, рискуваш. Чрез периодична проверка на PageRank-а на външни сайтове, които сочат към твоя, ще разбереш дали те не са с лоша репутация. Това ще гарантира, че доверието, което посетителите имат на твоя сайт, няма да се намали заради изходящите връзки към сайтовете.

27. Ако трябва да използваш рамки (frames), винаги използвай noframes таг

Рамките и търсещите машини не са добра комбинация. Но ако все пак трябва да използваш рамки, тогава трябва винаги да включиш и версия без рамки (noframes) на сайта. Най-добрият начин твоя сайт да бъде индексиран от търсачките е напълно да го пренапишеш в noframes версия.

27. Ако трябва да използваш Flash, винаги включвай алтернативен текст

Flash-ът и търсачките също не са добра комбинация , но ако трябва да използваш Flash, следва да включиш алтернативен текст, който описва точно това, което включва Flash елементът. И ако използваш Flash за целия сайт, винаги трябва да се направи алтернативен вариант на пълния сайт в HTML, така че да е еднакво видим за търсачките и различните браузъри.

28. Поставяй връзки, които са свързани с текста

Връзките, които имат смисъл в контекста на документа (независимо дали са външни или към страница от твоя сайт), ще се класират по-високо от списъците с връзки или други форми на изкуствени връзки. Това е така, защото търсачките смятат съдържанието, в което връзките имат смисъл в контекста му, за по-сигурно.