10 начина да оптимизирате сайта си за търсачките

1. Уникално съдържание. Търсачките обичат новото в сайта (без copy и paste) – направете си график по колко статии може да пишете на ден, седмица, месец, година. Хубаво е в случая да напишете няколко преди да сте направили самият сайт. Ако случайно сте се изчерпали от идеи – проверете конкурентните сайтове, може да откриете за какво точно не сте писали във Вашият сайт. Добавете ключовите думи, които сте избрали във всяка една статия. Удебелете ги. Така е възможно да получите беклинкове чрез споделяне на вашата новина в други сайтове.

2. Сайтове за обяви. Добавяне в сайтовете за безплатни обяви – колкото и странно да звучи, това е един добър начин да натрупате също завидно количество линкове. Тук важи абсолютно същото, като при директорийте и социалните мрежи.

3. Директории за статии. Напишете някоя статия за Вашият сайт или продукт с уникално съдържание. Повечето подобни директории за статии се индексират добре и излизат на първи страници по ключови думи. В самата статия е необходимо да добавите и линк към сайта Ви. Повечето такива директории имат различни изисквания. Дължина на статия, брой линкове, заглавия, не приемат всички сайтове и т.н.

4. Гост авторство. Или казано иначе, писанетатии за други сайтове с Ваш линк. Тук може и да използвате и чужди статии за вашия сайт. Ако на Вас не ви идва идея за какво точно да пишите, може да отдадете правото на друг да напише напълно безплатно и с уникално съдържание статия, която да поставите в сайта си, но задължително ще трябва да поставите и линк към първоизточника. Следователно – ако Вие пишите статия за някои, то той ще постави Ваш линк към сайта Ви.

5. Социални мрежи. Както се казва „няма лъжа, няма измама” – това е лесен начин да докарате трафик за сайта си. Правите му профил, създавате група, фен страница. Намирате начин, чрез който да имате последователи, фенове.Така вие получавате една добре таргетирана група потребители. Това е предпоставка, че с една обновена информация в сайта Ви и един линк към нея ще привлечете голямо количество уникални посещения.

6. Пингване – ако не Ви се чака ботовете да обходят сайтовете Ви, то това безпорно е много добро решение. С линк към новата статия, новини и т.н. в т.нар. пинг сайтове – индексацията става изключително бързо. Не е толкова линк билдинг, но все пак е начин да накарате търсещите ботове до обходят сайта, в който сте поставили своя линк.

7. Сателитни сайтове – изгреждането на множество от тях. С добре написани статии и направата на няколко такива блога, вие можете да привлечете добър таргетиран трафик. Това е т.нар. web 2.0 технология. Важното за тях е да се индиксират, добавят в някоя и друга директория и социална мрежа, както и задължителното – уникални статии. След последните ъпдейти на Гугъл, трябва да внимавате с подобни блогове. За да не изпаднат от търсачката е необходимо да ги захраните с беклинкове или добро количество статии. Търсачките изхвърлят всяка линк ферма (малък сайт с много изходящи линка), защото не допринася за благото им.

8. Вътрешен линк билдинг – възможно е сайтът Ви да е с повече от една страница. Ако видите статии/новини или страници, които могат да се свържат помежду си – направете го. Използвайте колко се може повече анкор линка (линк с ключовата дума) като свързвате статиите и страниците си по този начин.

9. Видео клипове. Създавате видео клипове и ги качвате в сайтове за видео хостинг. В края на клипа поставете Ваш линк. Ако и в описанието е възможно също го направете. В самият клип опишете каква е ползата на потребителя от Вашият сайт. Ако не иската толкова таргетиран трафик – напишете някое привличащо заглавия и за фон задайте ново музикално парче.

10. Връзки от подписи във форуми. Влизате в тематичен форум, примерно SEO форум и си правите профил. Пишете няколко прилични мнения по различни теми. След определено време добавяте връзка към сайта си в подписа. Новите мнения и теми се индексират изключително бързо от форумите.

Автор: Атанас Димитров Шивиков