Откажете се от сателитните сайтове

Май дойде време постепенно хората да спрат да правя безсмислени “блогове” от web 2.0 properties и сериозно да се замислят за качествен линкбилдинг, отколкото да се занимават с градене на linkwheel мрежички от “сателити” с никаква тежест.

Ще обясня с едно изречение какво имам предвид: или ще започнете да правите качествени блогове и с тях да се линквате, или въобще не се напрягайте да правите , защото са загуба на време – по-надолу ще обясня защо.

Първо искам да кажа, че не отписвам и не отричам силата на някои web 2.0 properties, като например: weebly, thoughts, blog.bg, но самата занимавка да се правят такива боклуци ( всъщност са такива за обикновения потребител) е безсмислена и само си губите ценното време, пък и си хабите статиите и ги тикате в некачествени блогове, а под некачествени имам предвид, новосъздадени без никаква тежест пред Google.

Ако някои се чудят какво е сателит – това е сайт, който е създаден само за манипулиране на SERP в Google, а именно – слагат се анкори към главен сайт, с цел google да успее да повярва, че линкът е от сайт с релевантно съдържание и линкът е полезен, което от своя страна води до повишаване позициите на главния сайт.

Като казах по нагоре сайт – под сайт всякакви платформи, които позволяват публикуването на различни статии и собствени блогове. Най-често за предпочитане са WEB 2.0 properties като thoughts/ weebly. , a български еквивалент е blog.bg , който определено се ранква много високо винаги.

Когато се правят сателити, обикновено се следи за напълно изящен “exact match” на АНКОРА, който ще линквате, тоест – url, title, h1, h2, strong поне 2 пъти - всичко е желателно да е exact match на АНКОРА, който ще линквате – все пак идеята е да google да класира линка от сателита, като релевантен на съдържанието на сайта ви, а защо казвам анкор, а не сайт – защото анкор текста от сателитите, всъщност ви е думата, по която искате да се ранкнете по-нависоко.

Тук идва единият от минусите – това е отвратително за обикновения потребител, и по най-бързият начин напуска сателита, който е претъпкван с ключови думи – решението – правете качествени и поддържани блогове, а не сателити с по 3 статии – безмислено е.

Другият голям минус е, че google хич не гледа с добро око на такива новоизлюпени сателити, защо? Защото нито имат история, нито имат някаква реална тежест в серпа в Google.

А след като се откажа от сателитите накъде???

След като се откажете от сателитите, имате два варианта:

  • Правите си блог – качествен, хубав, и си пишете там и правите кадърен линкбилдинг
  • Статиите се разпращат из гост блогове

Първият начин определено изисква време и доста ресурси, мисля че всички схванаха идеята, че Google обича сайтове, на които им се бутат редовно линкове, а още повече обича блогове, в които се добавя доста качествено съдържание. Можете да направите качественият блог, така : ако имате сайт, в който предлагате SEO Оптимизация, блога ще го кръстите ”Блог за SEO Оптимизация”, мисля че главната идея я схванахте – редовно добавяне на качествено съдържание.

Другият вариант е гост блогването – аз го подкрепят с 2 вдигнати ръце и крака! Когато разсипвате статиите си из нови сателити, може да кажем , че ако не добавите много линкове към този сателит, статиите просто не вършат работа. Ето едно много добро сравнение защо статиите не трябва да ги съсипвате в сателити, а трябва да се възползвате от артикъл директориите и най-вече гост блогването:

Правите си сателит, нов и в него пускате статия 500 думи, като сателита се субмитва в социалните мрежи - Google какво вижда всъщност – нов сайт, субмитват в социалните мрежи и няколко – понеже сателита е нов и няма много контент, както и история, Google не му обръща внимание, докато:

Имаме блог PR 4 и автора предлага гост блогване - в момента, в който статията се публикува в блога, вижда, че статията ви се намира в що годе authority сайт с PageRank 4, с история, и с богато съдържание. Не си мислете, че линка няма да ви бъде related - http://gostbloga.com/seo-optimizaciq-ot-nas - само по url и title и няколко повтаряния на думата ви в поста, на гугъл ще му стане ясно, че в тоя пост се говори за същата тема, на която е линка ви, тоест ще отчете линка за линк в related контент.

Третият вариант е да използвате article директориите, сиреч директориите за статии. Ако ги сравним с гост блоговете, определено директориите издишах тотално, защо? Защото всяка една статия има изходящи, по 2-3, докато в блога не всяка публикация има изходящи линкове, пък и го четат повече реални хора, отколкото артикъл директориите, които са се превърнали в грозна хранилка за контекстуални линкове.

В резюме мога да кажа: откажете се от сателитите и избирайте : Качествени или гост блогване

Ако се чудите къде да си разпръснете 5-6 статии - не се колебайте да използвате гост блогването пред артикъл директориите.