14 метода за Link Building

Link Building в буквален превод означава “строеж на връзки”. На български се използва фразата “изграждане на връзки” към уеб сайт. Това е един дългосрочен и постоянен процес, необходим за доброто позиционирането на сайта в Google. Най-важното, което трябва да постигнем, е разнообразен линк профил, който е съставен от тематични и релевантни високо качествени източници. По-долу са изброени 14 основни метода за Link Building:

1. Директории

Директориите събират много и разнообразни ресурси на едно място. Напоследък се говори за минимална тежест или дори за потенциално опасни при Link Building. Въпреки това връзките от авторитетните директории са необходими.

2. Справочници и бизнес каталози

Регистрацията във фирмени каталози е почти задължителна, особено когато става дума за авторитетни сайтове. Най-добрите справочници са отрасловите, от които тежестта на получения линк ще е най-голяма.

3. Social Bookmark сайтове

Сайтовете от типа на svejo.net все още допринасят за доброто позициониране на по-старите сайтове. Връзките от тези източници за изцяло нови сайтове не са особено препоръчителни, тъй като в голямо количество биха навредили на сайта.

4. Сайтове за обяви

Сайтовете за обяви са добър ресурс и добър източник, ако предлагат поставянето на връзка към сайта. В България съществуват няколко големи портала за обяви, но заедно с тях съществуват още над 200 сайта от този вид.

5. Социални мрежи

Участието в Goole+, Facebook, Twitter, Pinterest и още няколко големи социални мрежи е почти задължително с оглед цялостната маркетингова стратегия. От тези източници печелите връзки, фенове, таргетиран трафик.

6. Директории за статии

Писането и публикуване на статии е добра стратегия при набирането на повече връзки. В българското интернет пространство съществуват няколко тематични директории за статии, които са изключително подходящи са съответния бранш.

7. PR статии

Писането и разпространението на PR материали позволява достигане до повече канали за разпространение. Съществуват сайтове, които приемат PR статии, и ги публикуват безплатно. Заедно с това може да изпратите имейл с новината за фирмата си до медиите и да се надявате да я публикуват.

8. Гост публикации

Това е нова тенденция, която е с перспектива. Публикувате собствена статия в блог или сайт, който е тематичен на вашия, и печелите линк, както и нови посетители.

9. Тематични връзки

Това са най-силните връзки, с които е задължително да се сдобиете. Релевантните източници са добър ориентир за Google, както и източник на нови посетители, които може да превърнете в клиенти. Ако успеете да се сдобиете с линк от конкурент - перфектно!

10. Форуми

Участието във форумни дискусии с поставяне на линк е още един полезен метод. Избягвайте да използвате подписа във форума за линкове с anchor. Ако решите да поставите там линк, нека да бъде домейна.

11. Асоциации и организации

Участието в асоциации, организации, фондации почти винаги е съпътствано от поставяне на връзка към сайта. Заедно с това тези сайтове се ползват с добър авторитет пред търсачката.

12. Събития и семинари

Организирането, участието или партньорството на събития и семинари е източник не само на връзка към сайта, но и на добра реклама пред таргетирана група от хора. Потърсете къде и кога се организират подобни събития и попитайте за условията за участие.

13. Състезания и игри

Организирането на състезания, игри и конкурси е интересен начин за получаване на линкове и реклама пред голяма група хора. Ако участието включва задължителна регистрация на потребителя това е предпоставка за събиране на добра база данни от мейл адреси.

14. Създаване на видео

Видео разпространението спомага за рекламата и предлага поставяне на линк към сайта. Видео порталите са добър източник за достигане до нови клиенти.методите за набавяне на връзки са разнообразни и е добре да се използват колкото може повече. Възможностите за осигуряване на връзки са далеч повече, но това са основните и най-често използвани методи, които в повечето случаи се оказват достатъчни за по-добро позициониране.

Автор: Добромир Панов (управител и SEO експерт в „Промо Пойнт” ООД), Списание Индекс, SEOPal