Pligg CMS – вашата социална мрежа

Системата за управление на съдържание Pligg позволява да направите своя социална мрежа само за няколко минути. В българското интернет пространство вече има много сайтове, базирани на тази система. Чрез нея регистрираните потребители могат да добавят връзки към интересни за тях публикации, а за останалите не остава нищо друго, освен да гласуват и коментират. По-долу ще публикувам начина на инсталиране на Pligg, както и моите лични впечатления.

Pligg

Начин на инсталиране: Както при всички CMS системи трябва да настроите своята база данни. Теглите системата и я качвате на своя хостинг. Отваряте индекс страницата и тогава започва същинската инсталация. В последната версия е нужно да промените settings.php.default на settings.php и в папка "libs" файла dbconnect.php.default на dbconnect.php. Зареждате главната страница отново и не би трябвало да има никакви проблеми. След като инсталацията приключи, не забравяйте да изтриете папка "install"!

Функции на Pligg CMS: В административния панел на Pligg има доста функции, които трябва да прегледате, за да разберете какво може да правите с тази система. Преди това обаче трябва да имате представа и да измислите правила на сайта. Така чрез многобройните функции на системата може да забраните някои неща – например анонимните потребители да нямат право да гласуват. Мога да ви препоръчам и други полезни настройки – използвайте SEO функцията. Така линковете ще са добре оптимизирани и ще се класират по-напред в търсачките. Хубаво ще е, ако инсталирате и модула за личните съобщения. Не забравяйте, че е много важно потребителите да общуват помежду си.

Моите лични впечатления относно Pligg като цяло са добри. Инсталирането трае кратко, а и настройките след това също не изискват кой знае колко време. Дизайнът само където не ми харесва много много, но ако имате нужните знания може да промените темата. Не е кой знае колко трудно. И не забравяйте, че инсталирането на Pligg е само началото. Ако искате сайта ви да се посещава и след това, направете всичко възможно да дадете на посетителите си това, което искат – като съдържание, като дизайн, като функции. Успех!

Автор: Цветан Дичев