Какво да правим, когато имаме спад в конверсиите?

Ако забележите спад в конверсиите си, ще трябва да разберете дали това се дължи на някакви промени, които сте направили или пък на някаква промяна в средата на рекламата ви. За да подобрите представянето на рекламата си, ще трябва да оптимизирате кампанията си в AdWords, а за тази цел има няколко основни метрики, с които да започнете, за да установите причината за спада на конверсиите ви:

Позиция на рекламата:

Ако конверсиите ви намаляват в същото време, в което спада и средната позиция на рекламата ви, то това може да се дължи на факта, че получавате по-мало кликове поради по-високата конкуренция. Твърде е възможно конкуренцията ви да е увеличила наддаването и да ви е изместила в SERP, като по този начин вашите конверсии намаляват. Разрешението тук е да увеличавате наддаванията си последователно . Ако вече не правите пари от дадена ключова дума, няма смисъл да продължавате да преследвате първата страница за нея.

Импресии

Ако не забелязвате промяна в позицията на рекламата си и в CTR, но импресиите ви са намалели доста , то най-вероятно се намирате в една от следните ситуации:

1. Обемът на търсене е намалял естествено - това се случва доста често, понякога определени седмици и дори месеци са с по-малко търсенияв сравнение с други. Това може да се дължи на времевите условия, определени модели на купуване или очакването на появата на нов продукт в сферата на вашата индустрия. В този случаи се опитайте да не правите много промени.

2. Добавили сте отрицателни ключови думи, които са в конфликт със сегашния ви списък с ключови думи. Може и да не сте обърнали достатъчно внимание, но може би някоя от отрицателните ключови думи, които сте добавили преди няколко седмици, не позволява на рекламата ви да се появява за предишни потенциални печеливши термини.

Процент на възвръщаемост

Ако вече сте проверили и позицията на рекламата ви, импресиите и обема на кликове са без промяна, но конверсиите ви са в спад, то е много вероятно да сте жертва на по-нисък процент на възвръщаемост. Първото място, на което трябва да се фокусирате, естествено са вашите реклами. Ако сте започнали нови тестове с реклами, то новата ви реклама е твърде вероятно да няма никаква възвръщаемост все още.

Може също така да обърнете внимание и на следните аспекти:

- Съобщението на вашата реклама и дали сте включили промоция в нея, която вече не е валидна.
- Обърнете внимание на целевата си страница и дали тя работи както трябва. Ако всичко по вашата целева страница работи както трябва, то може да проверите дали филтрите са същите, които сте използвали преди.

Ако целевата ви страница работи както трябва и текста в рекламата ви е достатъчно релевантен към продуктите, които предлагате, следващата стъпка, която може да предприемете, е да сравните вашите реклами с тези на конкурентите ви. Проверете конкуренцията си, потърсете за промоции, които те публикуват и които ви съответстват. може да опитате пробно да пуснете подобни промоции за около седмица, след което да решите дали да продължавате със същата промоция или да намалите наддаванията си за известно време, за да спестите пари.

Ако никоя от конкурентните ви реклами не съдържат промоции, то може да проверите дали нямате нови конкуренти. Ако вие сте собственикът на бизнеса, който рекламирате, може просто да проверите в резултатите на търсещите машини. Ако откриете, че имате нови конкуренти, ще се наложи да продължите с анализа им и да разберете защо точно те се представят по-добре от вас.

Без значение дали ръководите AdWords кампания с повече от 100 кампании или една единствена, за вас е изключително важно да знаете във всеки един момент какво се случва в профила ви. Първата стъпка е да организирате профила си по начин, по който може лесно да забелязвате, ако се появят някакви колебания. И все пак това не винаги е достатъчно. По-големите профили могат да са доста трудни за поддържане и проследяване.

Понякога може да се окажете в ситуация, в която не сте забелязали как кампанията ви е изгубила 25% от конверсиите си за една седмица. В такива случаи е най-добре да зададете определени правила за AdWords Скриптовете, които да ви уведомяват, когато вашият KPI се промени.

Автор: Василена Трендафилова, Списание Индекс