Следене на погледа за увеличаване на конверсиите

Знаете ли, че изображенията на сайта ви играят огромна роля за увеличаването на конверсиите ви? За да разберете истинската стойност на изображенията, можете да погледнете проучвания, в които се следи погледа на хората. Още по-полезно е да направите такова проучване за вашият сайт, макар и това да ви излезе скъпо.

Ако имате намерение да увеличите конверсиите на e-commerce сайта си е необходимо да разберете къде гледат потенциалните ви клиенти и да решите дали това е мястото където искате да се спират очите им или не.

1. Хората се интересуват повече от изображения, клипове и др. отколкото от текст. Всеизвестен факт е, че хората предпочитат да гледат изображения и клипове вместо да се тормозят с текст. Ако погледнете сравнение между проучвания за това къде гледат хората преди и сега на страницата с резултатите на Google, ще видите, че след като търсачката започна да показва изображения, погледите на хората се спират първо там.

Трябва да сте внимателни, обаче, за случаите, в които изображенията и клиповете са по-скоро пречка. Не трябва да има пренасищане. Понякога потребителите търсят определена информация под формата на текст и няколко изображения могат да ви навредят вместо да ви помогнат.

2. Внимателно използвайте хората в изображенията си. За повечето e-commerce сайтове е трудно да наемат модел, фотограф и т.н. за това купуват снимки когато това е възможно. Тук обаче много трябва да се внимава със снимките които се купуват. Проучвания показват, например, че когато моделът не гледа към продукта, хората гледат повече модела. Ето един пример за това:

На втората снимка единственото различно нещо е погледът на жената. Сами виждате каква голяма разлика има.

3. Погрижете се за лявата част на сайта си. Хората четат от ляво на дясно и това е един вид рефлекс. За това повечето сайтове имат сходен изглед - лого в ляво и меню за навигация след него в дясно. Проучвания показват, че хората прекарват 69% от времето си, гледайки лявата част на даден сайт.

Имайте това предвид когато правите вашият и поставете важната информация в ляво. Дори резултатите на Google излизат от ляво. Представете си ги от другата страна на екрана. Изглежда неестествено нали?

4. Лицата играят много важна роля. Не е важно само на къде гледат очите. Понякога е нужно много повече. Други фактори като позицията на тялото или лицето на човека на снимката могат да бъдат определящи в някои случаи. Трябва да сте внимателни какви снимки избирате и как те взаимодействат с вашият продукт. Вземете за пример следната снимка:

Ясно се вижда, че хората съсредоточават вниманието си много повече върху лицето на бебето отколкото върху продукта. Сега погледнете тази снимка:

Тук разликата е очевидна. Тъй като тялото и лицето на бебето са обърнати към продукта и неговото описание, инстинктивно хората първо поглеждат натам. Ако смятате да използвате модели на страниците с продуктите си, поставете снимките така, че хората да гледат към продукта или още по-добре, цялото им тяло да е обърнато натам.

Всички тези трикове могат да помогнат за насочване на вниманието на потребителите към тази част от сайта ви, която е от значение. Това от своя страна ще подобри шанса потребителите да купят вашият продукт като по този начин и вашите конверсии ще се увеличават.

Автор: Атанас Вълчев, Списание Индекс