Как да направим перфектна целева страница?

Въпреки, че все още не е измислена точната формула за създаване на целеви страници, има някои практики, които със сигурност ще Ви позволят да извлечете най-добрите резултати. Ето, някои от тях:

1. Основно заглавие - Заглавието на целевата страница е един от най-важните ѝ елементи. То е първото нещо, което посетителят вижда, когато посети страницата и е много важно да бъде написано в стил, който да задържи вниманието му.

2. Под-заглавия - За да бъде успешна целевата страница, трябва да се добавят тематични под-заглавия. За най-добри резултати, всяко под-заглавие трябва да ангажира вниманието на посетителя и да го приканва да научи повече от страницата. Препоръчваме да използвате под-заглавие всеки път, когато искате да подчертаете важна информация от съществуващото съдържание.

3. Безупречна граматика - За да може вашата страница да бъде приета с нужното доверие, не трябва да има никакви правописни и граматически грешки.

4. Покажете, че може да ви се има доверие - За да може да разграничите сайта си от конкуренцията е добре да добавите знаци, които показват, че вашият сайт е надежден. Някои от тези знаци са признания от клиенти, печати за доверие, сертификати от надеждни партньори (PayPal и др.) или сертификат за сигурност (VeriSign и др.).

5. Използвайте силен призив за действие - Това, което прави една целева страница добра е призива за действие. Нужно е веднага щом посетителят види заглавието на страницата да разбере какво се очаква от него. Добри идеи са „Опитайте нашият продукт СЕГА!“ или „Натиснете тук за повече информация“.

Пример: Компанията разработила популярният браузър Firefox - Mozilla провежда тестове с призивите за действие. За целта компанията сравнява резултатите от 2 различни призива - „Try Firefox 3“ и „Download Now - Free“. Резултатите показват, че второто послание носи 3,6% повече сваляния (над 500 само през времето, за което е проведен теста).

6. Уверете се, че призива за действие и бутоните на сайта са лесно забележими - Използвайте основната си ключова дума и допълнителен текст като безплатно, ново, купете или свалете сега. За най-добри резултати, съветваме да включите и бутон, позициониран от дясно на призива за действие. Размерът на бутона, цветовете и позицията са също важни – размерът трябва да е голям, бутона трябва да се забелязва лесно и за това е подходящо използването на по-ярки цветове (като например оранжево и жълто).

7. Внимавайте с линковете на всяка страница - Ако на Вашата целева страница има прекалено много линкове, Вие рискувате да разсеете потербителя и той да отиде в друг сайт или на друга страница, която не ви носи пряка полза (не позволява свалянето/купуването на вашият продукт). Всички линкове на целевата страница трябва да допълват съдържанието и е добре да водят към вътрешни страници.

8. Използвайте картинки и видео - Използването на продуктови снимки, видео ревюта и видео признания от клиенти, често води до повишаване на интереса към самият продукт от страна на посетителя.

9. Правилно оформление - частта от сайта ви, която посетителят може да види без да скролва надолу е мястото, където е добре да позиционирате най-важните елементи, като например призива за действие и бутона. Ако посетителят не може лесно да забележи важните елементи на страницата, вероятността да извърши действие, което ви носи полза намалява.

10. Винаги правете тестове - Следвайки всички тези стъпки със сигурност ще успеете да повишите ангажираността на посетителите на сайта ви, но е много важно да се отбележи, че за да постигнете оптимални резултати трябва да проведете тестове между няколко версии на целевата страница (още познато като А/В testing). В допълнение, може дори да тествате 2 напълно различни дизайна на вашият сайт, за да разберете какво точно се харесва на целевите потребители.

Любен Георгиев
seopal.bg