12 термина от речника на SEO специалиста

Срещате ли трудности с разбирането на разговорите между SEO специалисти? Това е напълно нормално, особено за начинаещите в тази сфера. Следват 12 от най-често използваните SEO термини, които всеки решил да се занимава с това трябва да знае.

1. Линкбилдинг - Това е основната част на всеки SEO процес и е един от най-често употребяваните изрази в SEO средите. Изграждането на връзки е изключително важно за успеха на всяка SEO кампания без значение от нейния размер. (от англ. “linkbuilding”)

2. Беклинкове - Това са т.нар. обратни връзки. Това са линкове от различни сайтове, сочещи към сайта на клиента. Думата е често използвана, особено когато става въпрос за линкбилдинг. (от англ. “backlinks”)

3. Ранкинг - Тук се има предвид позиционирането на даден сайт в търсачките. Колкото по-високо, толкова по-добре. (от англ. “ranking”)

4. Анкър текст - това е текстът на всеки текстови линк. Използването на ключова дума като линк например е много важно за линкбилдинг -а. (от англ. “anchor text”)

5. Буукмарк - В буквален превод от английски, буукмарк означава отметка. Най-често става въпрос за отметки в различните социални мрежи и е възможно да го чуете като словосъчетание - сошал буукмарк. (от англ. “bookmark”)

6. Линк бейт - Това е една доста интересна и полезна тактика за правене на линкове. В основата ѝ е направата на толкова добро съдържание, че блогърите сами да изявят желание да го публикуват. (от англ. “linkbait”)

7. Блек хет и Уайт хет - Това се отнася за т.нар. тъмна и светла страна на SEO индустрията. С блек хет се занимават хора, които искат да постигнат бързи резултати, но почти винаги биват деиндексирани от търсачките за нарушаване на правилата и използване на непозволени тактики. С уайт хет се занимават хора, които играят по правилата и искат да постигнат добри и стабилни резултати, дори това да отнеме малко повече време. (от англ. “black hat” и “white hat”)

8. Баунс рейт - Това е термин представляващ процента от хора, които посещават даден сайт и излизат веднага след това, без да разгледат сайта или да посетят друга страница. (от англ. “bounce rate”)

9. Лендинг пейдж - Това в общи линии е целева страница, оптимизирана максимално за определена ключова дума или фраза или изградена с друга специална цел. (от англ. “landing page”)

10. Конвършън рейт - Това е процента на хората, които са извършили действие, което Вие сте искали да извършат, като например, да попълнят форма за контакти, да направят покупка, да се свържат с Вас по телефона и др. (от англ. “conversion rate”)

11. Лонг тейл - Това е вариация на ключова дума. Например, при ключова дума “обувки”, лонг тейл ще бъде думата “качествени кожени обувки”. Важно е при изграждането на линкове да не използвате само ключовата дума, но и нейни вариации. (от англ. “long tail”)

12. Нойз линк - Това е линк с анкър текст различен от която и да е от ключовите Ви думи. Нойз линк може да е с анкър текст от типа “за повече информация”, “натиснете тук”, “прочетете повече” и т.н. Важното, обаче, е връзката да е към Вашият сайт. Нойз линковете са полезни за разнообразяване на линк профила, за да изглежда по-добре в очите на търсачките. (от англ. “noise link”)