SEO оптимизация за търсачки на WordPress

Типове Спрямо сайта ви:

On site – оптимизация, направена върху самия сайт, промени в кода, настройки на адресите и т.н.

Off site – оптимизация извън сайта – основно регистриране на сайта ви в различни каталози, търсачки, обмяна на връзки, купуване на връзки и т.н.

Спрямо правилата

Black hatпротив правилата на гугъл (примерно въвеждане на множество ключови думи като акцентиран текст, с цвят на фона, за да не се вижда от потребителите, а в същото време да се разчита от ботовете). При засичане на нарушение, сайтът получава наказателни точки и губи позиция в търсачките.

White hat – оптимизация по правилата, без риск от санкции от страна на търсачките.

Основни принципи (on site)

Meta тагове – html тагове, които се записват в заглавната част на всеки html файл и дават информация на браузера и на търсачките информация относно самата страница.

Качество на съдържанието – На кратко – качественото и уникалното съдържание са плюс, копираното съдържание без цитат е минус и може да доведе до санкции от търсачките. Заглавия, акценти и, абе… текстово форматиране – думите и фразите на които се акцентира, поставяйки някакво специфично форматиране, се възприемат като ключови думи носят тежест със себе си за сайта ви. Подбирайте ги внимателно!

Изображения – подходящият текст за атрибутите title & alt носят допълнителни точки за вашия сайт. Чиста структура на адресите (permalinks) – за търсачките, а още повече за хората има значение, дали адресът на публикациите и страниците ви е domeinat-mi.bg/?p=152 или domeinat-mi.bg/парти-от-нас-за-вас/

Връзки:

Изходящи – връзките, сочещи към сайтове извън вашия домейн. Те понижават с мъничко вашия ранг, за това ги ползвайте умно.

Вътрешни – връзките между вашите публикации и страници и въобще ресурси от вашия домейн гарантират качеството и смислеността на вашето съдържание, с което печелите точки от оценката на търсачките.

Та… какви бяха ония добавки?

Platinum SEO Pack – meta тагове – дефинирате ги за целия сайт и за всяка страница по отделно, ако пожелаете. Дава възможността да изберете и допълнителни настройки като цяло за оптимизацията на сайта ви.

Google XML Sitemaps – добавка, която генерира xml файл, описващ всички ваши страници и публикации.

Подходи (off site)

Регистриране в директории и каталози – времеемка и монотонна работа с малък ефект, но ако успеете да постигнете критично количество референции към сайта ви, ефектът би могъл да бъде осезаем.

Купуване на връзки – някои практикуват обмяната или купуването на връзки с други сайтове с по-висок от техния ранг (PageRank – оценка на популярността на сайт според google), но това може да струва и доста пари, които могат да послужат и за offline реклама.

Блогове – списването на допълнителен към сайта блог, както и участието в коментари и дискусии около блогове, пишещи във вашата сфера е добър подход също, като нищо не пречи да добавяте някъде и връзка към сайта си да сложите.

Форуми – по същия начин като при блоговете, вашето присъствие (с подпис – вашия сайт) работят за вас. Соц мрежи (Twitter, Facebook, LinkedIn …) – регистрирането на фен-страница или акаунт на вашата фирма/идея/организация и добавяне на връзка към нея е в много случаи по-тежка за търсачките от самия ви сайт. Особено в началото на работата по сайта, Twitter и Facebook профилите на вашия сайт ще бъдат по-напред в търсачките от самия ви сайт.

Автор: Владимир Василев