Топ 5 изпитани начина да подобрите блога си

Блогингът е толкова разнообразен в приложенията си, колкото и фотографията. Може би използвате блога си, за да информирате дадена общност за нещо или просто се пробвате като писател. Ако искате да надскочите всичко това, ще трябва да предприемете някои стъпки за подобряване на блога си. Ще наблегна на това как трябва да помислите за целта, дизайна, съдържанието на блога, промотирането и бизнес аспекта.

Определете целта и аудиторията си

Не е фатално, ако не сте сигурни какво целите, но ако искате да бъдете възприемани сериозно, обърнете внимание на следните фактори. Ако имате блог за забавление или новинарски блог, разграничете ги много ясно. Бизнес блог пък трябва да се отличава със статистики и изграждане на читателска аудитория, на която се предоставя уникална информация.

Ако блога Ви е основен източник на информация за НПО-та, за фотографи или други, то тогава публикувайте достатъчно актуални новини, за да държите това общество информирано. Никога, ама никога не пишете „Извинявам се, че скоро не съм публикувал...“! Погрижете се да има оригинални теми, блог тип „copy-paste“ няма да Ви изстреля на желаното ниво. Ангажирайте се с аудиторията в карето за коментари, в техните блогове или социални мрежи.

Помислете за дизайна

Дизайнерските елементи на блога променят начина, по който хората възприемат вашата работа, както могат и да подобрят потенциалните Ви бизнес възможности. Сдобийте се с уникално URL. Срещу 10$ годишно, например, можете да получите хостван и работещ WordPress блог от Bloghost.me.

Обмислете използването на професионална персонализирана WordPress тема и до колко дизайна на блога и оформлението му са добре конфигурирани за SEO. Изчистете всички излишни „джаджи“, обърнете внимание на шрифтовете, цветовете и стила. Рекламите не трябва да „задушават“ читателите. Съобразете графиките, които ползвате на сайта си с това, за което пишете.

Съдържанието

Нарастването на качествените публикации не става с магическа пръчица. При четене на публикацията на ум ще откриете излишните думи - премахнете ги, нека текстът е със стегнато съдържание и основната гледна точка да е ясна, особено при новинарски блог. Линквайте към подходящи източници на информация според темата. Добре е дължината на публикациите да варира.

Намерете информация, която да е по-обширна от тази, която конкурентите Ви покриват. Направете си график и напишете няколко поста повече за резерва, но не преповтаряйте ежемесечно едни и същи теми. Заглавията могат да привлекат повече посещения, както и да информират какво ни предстои да научим. Препоръчително е да се въздържате от мнения в стил „аз също“, покажете вашата позиция. Видео, аудио или мултимедия могат да имат положителен ефект и да Ви докарат нова аудитория.

Промотирането на блога

Никой не обича самохвалковци, но все пак... Използвайте плъгини като AddThis, Share, Like бутон. Дайте опция на читателите да се абонират за вашия блог и да получават новини на имейл. Ако сте решили да промотирате блога си чрез Twitter например, не забравяйте да го направите с вкус - вместо само да спамите с линкове в потока, задайте въпрос, публикувайте коментар. Добавете сайта си в списъците на Yahoo!, Google, DMOZ, Technorati.com. Напишете статия, която си заслужава да бъде запазена в любими.

Блогът - начин за развиване на бизнес

Може би се опитвате да правите пари от блога си директно чрез реклама или партньорски маркетинг. Публикувайте образователни, информативни и насърчаващи статии и видеа и поработете върху съдържанието им, така че да постигнете желания краен резултат - продажба. Уверете се също, че формата за контакти е лесно достъпна, използвайте истинските си имена и снимка.

И запомнете, дори ако основната цел на блога Ви е да продава, бъдете човечни и интересни. Всички блогваме по различни причини и една мярка може да не пасва на всеки. Но за тези от вас, които искат блогът им да бъде авторитетен, с професионално присъствие в Интернет, се надявам, че тези насоки са били полезни.

Веселина Джингарова
http://seopal.bg