Изграждане на сателитни сайтове/блогове с цел SEO

Напоследък доста често взех да срещам термина "сателитни сайтове" из популярните български SEO сайтове, SEO блогове и SEO форуми и реших да драсна и аз няколко реда за тази много полезна техника при оптимизирането на страници за Гугъл.

сателитни сайтове и блогове
Какво представляват тези блогове?
В общи линии блогове имащи за цел да спомогнат за линк билдинг на даден сайт. Тази стратегия стана много популярна напоследък, понеже не изисква кой знае какви средства, използват се безплатни блог платформи, като WordPress, за да се създадът в помощ на ваш сайт.

Какво трябва да представляват тези блогове?
Понеже най-лесно ще го разберете като пример, ще го обясня така. Да речем имате сайт на тематика ремонти… За да има по-голям ефект, ще трябва да създадете блогове в тази сфера, да речем правите блогове на тема паркет, гранитогрес, фаянс и тн. и в тези блогове да речем публикувате кратки статии, в които да упоменете сайта си за ремонти по някакъв начин, което освен гарантираният линк, който сочи към вашият сайт, ще ви докара и допълнително таргетиран трафик.

За да има по-голям ефект, се правят различни блогове в различни блог платформи с висок PageRank, за да има по-голяма тежест самият линк към сайта ви. Един пример за сателитен блог е сайтът dieti-otslabvane.blogspot.com, който се явява сателит на dieti.net

С какво са полезни тези блогове?
Освен гореописания плюс, че въпросните блогове, ви докарват допълнително линкове и то безплатно, на по-късен етап имате възможност да трупате средства от тях, чрез продаване на линкове да речем или след като вече имате подобна изградена мрежа от блогове и особено ако има и повече таргетиран трафик – можете да пишете и платени статии да речем.

А дори и да не постигнете желаният ефект от един блог, винаги има хора които биха могли да го купят с цел доразвиване.

Къде мога да си създам такъв блог?
По принцип навсякъде където предлагат безплатен блог хостинг, но аз ще ви дам 3 от най-известните сайтове които са с добър трафик и рейтинг:

wordpress.com, blogger.com, blogsome.com

С няколко думи, това е основната цел на този тип блогове. Този метод е един от любимите ми, понеже не се изисква кой знае какви знания и умения, за да го приложиш, пък и повярвайте доста печелившо излиза в някой случаи

Ако имате някой въпроси или забележки по статията с радост бих го коментирал с вас в коментарите

Автор: Андон Иванов