Web 2.0 същност и приложение в бизнеса

Какво е Web 2.0? Този въпрос много хора си го задаваха преди няколко години, когато O'Raily ( известен автор на IT книги ) реши да въведе понятието Web 2.0. Не става дума за протокол или техническо решение на даден проблем, а става дума за изцяло нова концепция и идеология за уеб.

Основните направления, в които се говори за Web 2.0 са дизайн и съдържание.

Ако говорим за Web 2.0 дизайн, то той е изчистен, опростен с улеснена навигация, HTML5, за да може потребителят бързо и лесно да се ориентира и да достигне с 1 клик до необходимата му информация. Тук са заложени големи икони, увеличени шрифтове, минималистичен дизайн ( по скоро User interface ).

Графика - Web 1.0 и Web 2.0

Нека направим един анализ на графиката, която ни дава представа как се създава и управлява съдържанието в различните течения Web 1.0 и Web 2.0

При Web 1.0 потребителите са наречени "сърфисти". Комуникацията е едностранна и идва от уеб сайта към сърфиста. Никаква възможност за обратна връзка. Съдържанието се създава уебмастърите, които поддържат сайтовете.

При Web 2.0 потребителите са наречени "производители" на съдържание. Основната идеология тук е, че съдържанието на Web 2.0 сайта е User generated content - съдържанието е създадено от потребителите. Възможност за обратна връзка за web 2.0 потребителите и възможност за създаване и управление на обещства от потенциални клиенти за собствениците на сайтовете.

В уеб средите се говори, че блоговете само са Web 2.0, но това далеч не е така - всеки един сайт, в който има възможност за публикуване на текст, коментар, снимка, клип, места е web 2.0 сайт. Такива например са Facebook, Twitter, добрите стари форуми, също и видео сайтовете като Youtube.

Автор: Манол Трендафилов