Морално ли е да се продават и купуват Facebook страници?

Напоследък в родните уеб среди се зароди едно извратено „бизнес” явление – масово се продават и купуват Facebook станици и групи.

Stoyan Stanev И двамата, според мен, много едностранчиво разглеждате явлението. Не знам с какви аршини мерите и какви фейсбук страници създавате, но във фейсбук има фен страници които не са профилирани, не са брандови и не защитават кауза, но в същото време имат профилирана аудитория и доста успешно могат да се премоделират и да се ползват за маркетингови цели.

Chris Georgiev Едностранчиво или не правилат са си правила и трябва да се спазват, дори когато на нас не ни харесва...

Boris Loukanov Стояне, знаеш какво имам предвид, за страници, които се създават единствено и само с цел да спамят почитателите им и да се продават линкове в тях

Anton Radev От хилядите, които съм срещнал, не знам за страница създадена не за спам цели

Biser Valov Аз имам предложение, след като прочетох изчерпателното мнение на Борис(поздравления!) за дискусията от онзи ден. Защо не направим една кампания срещу всички фейсбук страници, които започват с "обичам". И аз имам същия опит и съм склонен да вярвам, че всички те са създадени само за спам. Ако повече хора започнат да рипортват тези страници, когато ги виждат, за нула време спамът и непрофесионалният маркетинг рязко ще намалеят.

Chris Georgiev Да репортваш подобни страници е като да обиваш малките рибки и да оставяш майките риби да снасят още хайвер. Убиваш едни, нови се пръкват. Това е вариант, но според мен единствено FB могат да се справят генерално с проблема. Нашата задача я виждам да не насърчаваме подобни практики, да "обучаваме" хората, над които имаме влияние, клиенти, приятели да не се връзват на такива неща.

Biser Valov Да - обучението е едно на ръка. И аз съм писал по темата преди време. Но в този случай унищожаването е смислено, защото такива страници не се създават за един ден. Ако борбата с наркотрафика се водеше единствено с обучения, зависимите днес щяха да са много повече. Същото е и с етиката. Затова поне ние, които сме наясно, е добре да полагаме усилия и да бъдем поне малко регулатори на крайно неетичните практики.

Ivo Iliev
всичко е много хубаво, но никъде не се казва, че всеки може, когато си реши, да се отпише от всяка група или страница във Фейсбук. Това е единствената превенция срещу спама - като не ти харесва - отписваш се, има как, никой не те кара да ст...Вижте повече

Ivo Iliev Та... може би е добре в блоговете да има статии от сорта "Как да се отпишем от нежелани фейсбук страници и приложения", "Как да се защитим от фейсбук спама" и пр.

Stoyan Stanev И ви разбирам и се чудя как разграничавате спам страниците от не спам страниците. От гледна точка на потребителя всички страници са спам страници, имат за цел да му предложат нещо. дори и тези които са направени с "маркетингови" цели.

Stoyan Stanev Точно, ако не му харесва, да се отписва и това е.

Biser Valov ‎@ stoyan Маркетинговите страници са направени обикновено за да подкрепят едно нещо - бранд, инициатива и т.н. и за да е етично - то е показано още в заглавието. Спам за страниците, които са крайно неконкретно създадени, за да се ползват после за всякакви комерсиални или не цели.

Stoyan Stanev Значи това е все едно да кажеш че лъскаво списание което струва 5 лева е добро, а ако е листче брошура в пощенската кутия е лошо. А и за двете има клиенти и аудитория

Stoyan Stanev Само да не си помислите че защитавам този вид страници :) Имам 15, но нито една не ползвам така :)

Biser Valov
‎@ivo съгласен. Но според мен винаги са виновни и двете страни. Не трябва всичко да се приписва на некомпетентността. Ние с теб знаем как да се защитим, защото се занимаваме с това. Но мнозина други не знаят и не би трябвало донякъде да зна...Вижте повече

Biser Valov ‎@stoyan не мисля, че разбрах сравнението. При моето пояснение в единия случай има ясно заявен маркетинг(или комуникационна тема), а в другия - подмолен маркетинг чрез използване на създадена комуникационна връзка за всевъзможни изгоди.

Stoyan Stanev Е това казвам и аз с примера си :) В случая със списанието даваш 5 лева съзнателно, а в другия получаваш брошурките и листовките без да искаш в кутията си :))

Ivo Iliev Ако днес една фирма, примерно за туристически услуги, ми поръча фейсбук рекламна кампания, ще им направя рекламна фейсбук страница с име "Обичам туризма". И съвестта ми ще е напълно чиста. Ако същата фирма ми дойде с купена страница "Обичам лютеница" ще й обясня колко много е набутана. И отново съвестта ми ще е чиста.

Stoyan Stanev може и да помогне, за селски туризъм е перфектна :))

Biser Valov ‎@stoyan Нежеланите брошури са си спам, но не виртуален. Аз самият съм присъствал на няколо дискусии преди време на събития за рекламисти, където обикновени хора се оплакваха от тази форма на спам и питаха какво трябва да направят в такава ситуация, за да спре и да ги оставят намира. ;)

Stoyan Stanev
Съгласен съм, не е приятно, може да е нетаргетирано, ниско ефективно, създава боклук, в същото време на моменти може и да е полезно за всеки един от нас. Практикува се и от най-големите рекламодатели. Спама има различни лица и ни залива отв...Вижте повече

Chris Georgiev
Според мен няма проблем да има големи страници, които не обслужват бранд, а са около някакъв интерес. Въпросът е да не бъдат използвани за рекламен канал на множество бизнеси, заинтересовани от тематиката. Примерът на Ivo e уместен, FB пред...Вижте повече

Biser Valov Дам, просто опита ми показва, че почти всички страници, започващи специално с "обичам" в БГ са спам. Затова препоръчвам заедно да рипортваме такива страници, разбира се, след като се уверим, че те пускат нелогично съдържание. ;)

Evgeni Yordanov Иво има най-чистата съвест :)

Източник: Facebook