Onpage SEO оптимизация на вашият сайт

onpage seo

Оптимизацията за търсачки се разделя на 2 типа: Onpage и Offpage оптимзиация. Тук ще говорим за Onpage оптимизацията - тоест оптимизация на сорс кода ( HTML5 ) на вашият сайт. Първо ще поставя цели, които трябва да следваме, след което ще напиша как се решава даденият проблем. Целите, които ни касаят, са:

- Семантична структура HTML5 - това означава, че кодът, който пишете, трябва да е разбираем от търсачки и от хора;
- Отношението текст/код да бъде минимум 60/40 в полза на текста;
- Ускорено отваряне на сайта;

Ще представя възможно най обективно решенията на поставените ни цели. Семантична структура - За да бъде семантична структурата на HTML кода, трябва да се изпълнят няколко неща:

- Използвайте Tableless layout - тоест, основната рамка на сайта ви да бъде без таблици а с DIV-ове;
- Управлявайте динамично заглавията и Meta таговете на сайта ви - всяка страница трябва да има различно заглавие, различен Meta Description и различен Meta Keywords таг. Управлението може да става от самият CMS, или с чисто PHP, ако вие пишете сайта си;
- Добре структурирани URI на линковете - URI-то е тази част от линка, която е след самият домейн, например developix.net/my-first-article/ е с URI ( /my-first-article/ ). То се ползва за насищане на текущата страница с ключови думи и за по-добра индексация от Google Bot-а;
- За сепаратори на ключовите думи ползвайте единствено тирета, избягвайте други символи ( дори интервали );
- Ползвайте h1 до h6 тагове за заглавия, p таг за параграфи с текст, alt атрибут на снимките - това ще спомогне за определяне тежестта на ключовите думи;

Отношението текст/код да бъде 60/40 - При създаването на сайта ви трябва да имате в предвид това правило и да ползвате колкото се може по - малко HTML5 код и да има достатъчно текст на страницата, като препоръчителното е над 200 думи текст. Ползването на Tabeless layout с Div-ове е основата на това правило

Ускорено отваряне на сайта - това може да се разглежда в 2 аспекта - за да може Google bot по-бързо да достъпи сайта ви, както и по-бързо да се отваря от потребителите. По принцип, статичните страници, които имат само HTML нямат този проблем, а той се появява при големи динамични сайтове с много посещения. Ако ползвате готов CMS, проверете дали няма плъгин за кеширане - чрез него драстично ще намалите времето за зареждане на страницата. Ако сте с ваш написан CMS, поинтересувайте се от оптимизация за MySQL, SQLite, добавете индекси на заявките.

Обобщено, за да бъде добре SEO оптимизиран вашият сайт, трябва да бъде без таблици, с повече текст, отколкото код, добри URI адреси, да се ползват h1-h6, p тагове и да зарежда бързо.

Автор: Манол Трендафилов

Допълнение:

Оптимизирайте всяка страница за 1 ключова дума или за няколко сходни ключови думи. Например ако имате сайт, предлагащ Уеб дизайн, Оптимизация за търсачки, Писане на статии и Програмиране. Обособете по 1 страница за всяка от услугите и оптимизирайте тази страница за нея. Трудно ще оптимизирате началната си страница и за четирите неща.

Добре оптимизираният on-page сайт има добре направена вътрешна структура от връзки. Линквайте страниците в сайта си помежду им. Важен е и anchor текста със който линвкате.

Съдържанието. Това, което всички повтарят е абсолютно вярно. За да се класирате добре съдържанието трябва да е уникално. Copy-paste отдавна не върши работа. Дори да нямате време да пишете авторски статии, отделете време да преразкажете някоя, а не директно да я копирате .