Всичко, което трябва да знаете за структурираните данни

Работата на SEO специалиста е да:

  • се увери, че всеки сайт, по който работи, може да бъде обходен и разбран от търсачките.
  • помогне на сайтовете да бъдат ценни за търсещите.
  • увеличи видимостта на сайтовете в страниците с резултати от търсенето.
  • постигне посредством гореизброените по-добро съотношение между инвестиран капитал и печалба за клиентите (или себе си) чрез увеличаване на квалифицирания органичен трафик от търсенето.

Отписването на структурираните данни е голяма грешка, защото този акт води до провал на човека, който го прави в най-малко две от посочените задължения: да се увери, че сайтове могат да бъдат разбрани от търсачките, както и даувеличи видимостта на сайтовете. Чрез създаване на структура на данните на нашия уебсайт и прилагане на семантично маркиране към него, ние позволяваме на търсачките не само да обхождат и индексират съдържанието, но и им позволяваме да го разбират.

Ако имаме пред себе си една страница за рецепти, събития, лица, организация, продукти, услуги или почти всичко всъщност, ние можем да предадем тази информация на търсачките от гледна точка, която те биха разбрали.

Семантичното маркиране е общият език между хората, които създават уеб съдържанието и търсачките, които са натоварени с тълкуванетому. Разбира се, търсачки като Google и Bing са страхотни в това, което правят, и в много случаи те могат да разберат много за вашия сайт, но като сте изключително ясни за тях, вие ще спечелите някои сериозни награди.

Конкретна полза от прилагането на семантично маркиране към вашите структурирани данни е, че търсачките могат да извадят тези данни директно в резултатите от търсенето. Търсите “Събития в розова градина”? На страницата от търсенето ви се показват три предстоящи свързани събития. Въпросната страница за събития използва http://schema.org/Еvent, за да покаже на Google, че има информация за такива събития на страницата си.

Търсите “WordPress SEO плъгин”? Резултатът от търсенето на wordpress.org за WordPress SEO от Yoast ви показва средния рейтинг на този плъгин, колко пъти той е бил оценяван и цената му (безплатен е между другото) - всичко това през http://schema.org/Product. Така че структурираните данни и семантичното маркиране могат да правят някои невероятни неща.

Най-хубавото е, че се задават още новости. Има схеми (установени речници за семантично маркиране) за по-богата информация за продукти, организации, местни фирми, висши учебни заведения, книги, филми и дори заболявания. Като хора, които се изхранваме (или дори като хоби) чрез оптимизиране на сайтове за търсачки, защо да не искаме да сме по-напред в играта?

Сега, след като сме наясно какви са ползите от структурираните данни и семантичното маркиране, нека да разгледаме как това засяга нашите SEO работни задължения. Структурираните данни:

  • помагат на търсачкитеда разбират какво е съдържанието на сайтовете ни на едно смислено и конкретно ниво.
  • позволяват на потребителите да виждат стойността на нашия сайт преди дори да са влезнали в него, като търсачките използват нашите данни за генериране на богати откъси от него.
  • увеличават видимостта в страниците с резултати от търсенето и неоспоримо повишават CTR-а.
  • помагат на търсещите машини да разберат съдържанието на сайта ни, предават неговата стойност към търсещите чрез богати резултати.

Докарват и повече трафик чрез повишен CTR. Всички тези резултати подобряват нашето съотношение между инвестиции и печалба или това на клиентите ни чрез увеличаване на качествения органичен трафик от търсещи. Като SEO специалисти наша работа е да правим тези неща. Ако не се придържаме към тези отговорности, ние не вършим своята работа.

Ако сте странели от прилагането на структурираните данни, защото не сте били сигурни в значението им, вече можете да видите всичко, което трябва да използвате! Ако сте били обезкуражени за прилагането на този тип данни, поради наистина стръмната крива на обучение (особено за нетехнически подготвени оптимизатори), в интернет има безброй източници на информация за тях.

Google осигурява много лесна за разбиране информация за този вид данни и семантичното маркиране (може би, защото те са важни за тях). Има също така и много експерти онлайн, които са готови да ви подадат ръка. Считам, че SEO специалистите имаме възможност да направим интернет пространството по-добро място, като същевременно помагаме на нашите клиенти да изпълнят целите си.

Структурираните данни са инструмент, който може да ни помогне да осъзнаем тази възможност, която е просто твърде голяма, за да бъде пропусната или подмината.

Автор: Янчо Янчев, Списание Индекс, SEOPal