Платен или безплатен хостинг за сайт?

Сигурен съм, че всеки начинаещ уебмастър си задава този въпрос. Дали да използвам безплатен хостинг или платен такъв? Ако трябва да съм честен, преди време и аз си задавах същия въпрос за хостинга. И честно да ви кажа, по това което виждам, много хора мислят, че няма смисъл да плащат, че е по-добре да използват безплатни хостинг услуги.

безплатен хостинг


Това обаче не е много добро решение, тъй като безплатните услуги, както знаете, не винаги са напълно безплатни. Както се казва, безплатен обяд няма. Дали собствениците на подобна услуга ще сложат банер или линк, или пък ще ви изтрият сайта, ако вземе да се посещава много и да товари сървърите им – въобще няма гаранция. Никога няма гаранция. А когато си платиш, когато инвестираш макар и малко нещата са малко по-различни. Ще ви кажа и защо.

Първия сайт, който правих, го качих именно на безплатен хостинг. Всичко беше хубаво първите месеци. Но след половин година всичките ми файлове бяха изтрити и се чудех какво да правя. Няма да ви лъжа, бях много изнервен тогава. Без предупреждение, без нищо. Отваряш сайта и... няма го. Затова се реших да закупя първия си хостинг.

И бях много доволен. Това да има кой да се грижи сайта ти да е онлайн 24/7 си е доста добре. За теб остава да мислиш само как може да популяризираш проекта си още повече. А и няма да мислиш за отказване, тъй като си платил и иначе парите ти отиват по дяволите. А в днешно време кой дава пари ей така?

Относно блоговете. Когато за първи път реших да си направя такъв тип сайт, той се намираше на хостинг на компютъра ми. Всъщност много хора така правят, но аз разбрах, че това не е най-добрата идея. Компютърът все-пак си е за домашно ползване и ако нещо стане, като например да му спре интернета или да се рестартира, познайте какво става със сайта. Ами да, и той спира.

Иначе в интернет има хостинг компании, които предлагат много добри и не толкова скъпи хостинг планове. Това е перфектния начин за началото на всеки един нов блог. По-нататък може да се премине и на друг, стига сайта да бележи все повече и повече посещения, примерно VPS.

И най-накрая се надявам, че съм успял да ви убедя в теорията си, защото сигурността е лукс, който не винаги можем да имаме.

Автор: