Намиране на спонсори за събитие

Намирането на спонсори е една от най-трудните части при организиране на някакво събитие и състезание. Все пак е добре да има награди за да могат участниците да бъдат мотивирани.

Спонсорството обикновено се изразява в посрещането на част от разходите по дадено събитие или пък финансиране на цялото събитие, осигуряване на награди, създаване на шум около събитието (линкове в онлайн среда например). Друго онлайн спонсорство може да са хостинг и домейн.

Сигурно ще се запитате защо Вашата фирма трябва да спонсорира даден проект. Еми, не трябва да спонсорирате всички. Не е логично например Хостинг компания да спонсорира проект за Мис България. Много по добре би било, ако спонсорите са някоя компания с кремове за разкрасявания или някой сайт за диети и отслабване, примерно. Все пак това е реклама и е добре тази реклама да бъде таргетирана!

Груба грешка би било ако не правите нищо и чакате дадена компания да посети сайта на организацията Ви и да реши да Ви стане спонсор. Според мен е добре да изпратите няколко запитвания към официалните емайли на компаниите.

6 груби грешки при изпращането на емайл за спонсориране

Нека погледнем един пример

"Здравейте приятели, честито за пр 7. Организирам състезание във форума си. Искате ли да го спонсорирате? Много ще се радваме, ако го спонсорирате"

Липса на име - Ако искате да привлечете вниманието на някой, е добре да адресирате писмото към него. Това освен така ще покаже, че сте се информирали за неговата дейност и че се интересувате от неговата личност.

Подмазване - Това не винаги ще е плюс за вашия емайл. Все пак човекът отсреща ще разбере, че само се подмазвате и ще изтрие съобщението. Инвестирайте време и направете емайла да изглежда оригинално.

Неофициален текст - Докато си разговаряте с приятели или роднини е възможно да използвате диалекти, но тук ги забравете. Следете да нямате грешки в пунктуационен и граматически стил. Всяко изречение трябва да стартира с главна буква. Все пак трябва да покажете на бъдещия спонсор поне че сте завършили основно образование.

Непоставяне на линк - Все пак никой не е развил достатъчно интелекта си, за да може да разбере какво точно ще спонсорира, ако няма линк към сайта на организацията или пък някакъв пост с повече информация за проекта. Аз лично не бих се занимавал да търся някакъв Ваш проект само като знам името ви (не е невъзможно де Google знае всичко).

Липса на информация какво точно трябва да осигури спонсора - Не може да очаквате, че някоя компания ще ви осигури безкраен бюджет или нещо подобно. Затова е по добре самите Вие да предложите на дадена компания с какво да ви помогне.

Липса на информация за събитието/състезанието - Едва ли някой би се навил да Ви спонсорира без да има повече информация за това как ще протече състезанието, неговите правила.

Когато сте сигурни, че всичко описано по горе е направено, може да изпратите емайла на съответните компании и да очаквате положителен отговор.