Положителни и отрицателни фактори за Google

Факторите според тази търсачка се класифицират условно на три главни групи:

1. В зависимост от характера си биват:

- позитивни фактори - това са фактори, които се свързват с положителното си влияние върху търсачката.
- негативни фактори - фактори, оказващи отрицателно влияние върху търсачката и тя не ги толерира, а ги наказва.

2. В зависимост от положението си се разделят на:

- вътрешни фактори - свързват се с елементи от файловата структура на сайта - кода на страниците, скриптове, текст и пр.
- външни фактори - отнасят се за елементи извън сайта, като например препратки в други сайтове, социални мрежи и др.

3. Според елементите си са:

- фактори, свързани с ключови думи
- фактори, свързани с домейн име
- фактори, свързани с файлови обеми
- фактори, свързани с поддръжка на сървъра
- др. фактори

SEO

Ключовите думи и Google - ПОЗИТИВНИ ФАКТОРИ


Ще изброя с точки всички позитивни фактори + обяснения към тях.

1. Ключови Думи в адреса - Google патент – Извличане на тематика

1.1. Ключови думи в URL - Ако сайта Ви се отнася за продажба на монитори, страниците в него би трябвало да са от рода на monitor.htm, monitor-servise.htm, monitor-claims.htm, т.е. тук целта е в имената да се съдържа ключовата дума "монитор".
1.2. Ключови думи в домейн името - Поне първата дума, която искате да е главна ключова дума за сайта Ви. Ако продължим с примера за сайта за монитори – домейн името може да бъде www.monitor-trade-service.com, ако желаете ключовите ви думи да са "monitor", "trade", "service".

2. Ключови Думи в хедъра

2.1. Ключови думи в title тага - Става дума за ключовите думи в title тага на HTML кода. В тага трябва да има между 20 и 67 символа с минимално използване на специални символи. Внимавайте какво пишете!
2.2. Ключови думи в description meta тага - Този мета таг дава описание на темата на сайта при индексирането в Google – не трябва да надвишава 200 символа (отново според изискванията на Google Florida OOP). Google често не се осланя на този таг, но в доста случаи разчита на него.

3. Ключови думи в бодито

3.1. "Плътност" на ключовите думи в бодито - 5 - 20%/Определя се като съотношение от всички ключови думи : всички думи в body тага.
3.2. Сбор на буквите ключовите думи - 1 - 3%/Определя се като съотношение от всички съответна ключова дума : всички думи в body тага.
3.3. Ключови думи в H1, H2 и H3 - Използвайте задължително поне H1 шрифт стила(тага h1 в HTML) - това е част от Google Florida OOP).
3.4. Шрифт на ключовите думи - Да са в strong, bold, italic и пр. Добре е да се открояват с шрифтовите стилове от останалите думи.
3.5. Близост на ключовите думи една от друга (за над 2+ ключови думи) - Най-добре е да са непосредствено една до друга.
3.6. Подредба на фразите от ключови думи - Важно е да предвидите ключови думи във всякакъв вид изречения(въпросителни, заповедни и пр., т.е. завършващи с различни препинателни знаци - ! ? . ;... ?!).
3.7. Очебийност на ключовите думи (колко в началото на страницата/тага се намират) - Много е важно да са в началото на страницата, в позиция top, с bold стил на шрифта, с по- голям размер на буквите от останалите думи.

4. Други правила, свързани с ключовите думи

4.1. Ключови думи в alt текста - Става дума за alt в image тага от HTML кода – Не правете спам изречения, защото това е част от рестрикциите на Google Florida OOP – наказанието е червен флаг.
4.2. Ключови думи в препратките към чужди сайтове (anchor текста) - Използвайте ги при необходимост, т.е. ако тяхната употреба е логична. Ако имате две думи в един линк е желателно те да са последование.

5. Ключови думи в навигацията (вътрешни препратки)

5.1. Вътрешни препратки - Линковете към страници от сайта трябва да съдържат ключови думи. Името на файла, към когото препращат линковете също трябва да съдържа ключови думи. Това е основата на SEO
5.2. Валидност на вътрешните линкове - Използвайте валидатор или статистика за да установите дали няма т.нар. "broken links" – линкове, които водят към несъществуващи страници от сайта Ви.
5.3. Ефикасна дървовидна навигация - Поне два линка на страница, не повече от 4 подстраници. Това правило се предполага, че е субективно, т.е. се системата избирателно го прилага за сайтовете.
5.4. Межудсайтови връзки - Подходящи връзки между субдомейните и по-низшестоящите страници. Не използвайте pop-up прозорци, в субдомейните слагайте ключови думи.

6. Ключови думи в навигацията (външни препратки)

6.1. Външни препратки - Google патент- Препратките в сайта Ви трябва да са само към "добри" сайтове, т.е. сайтове с добър ранк в Google, с добър код, отговарящи на стандартите за индексиране и уеб-стандартите.
6.2. Anchor текст при външните линкове - Google патент – Не трябва да е въпрос.
6.3. Стабилност на връзките през времето - Google патент – Осигурявайте качество на линковете, скриптове за известяване за broken линкове, добавяйте нови.
6.4. Валидност - Проверявайте периодично препратките си.
6.5. Максимум препратки - Google изисква лимит до 100 линка

7. Други, несвързани със страниците фактори

7.1. Domain Name Class - .edu изглежда, че има най-висок статус .org домейните са следващи по статус .com домейните често изпъкват със спам атаките си, което е принудило екипа на Google да им наложи допълнителни рестрикции. Може би същата съдба ще имат новите .info домейн класове.
7.2. Големина на файловете - В никакъв случай не надвишавайте 100K големина на уеб- страница.
7.3. Тирета в URL - Предпочитан метод за отделяне на думите е с нормално (-) а не с долно (_) тире. едно или две тирета = най-добри резултати над 4 = никога не предприемайте такова нещо – резултата е много лош 10 и над 10 = приемане за спам и наказание.
7.4. Опресняване на страниците - Google патент – системата следи на какво време се променя съдържанието и кода на сайта. Google индексира страници с често променяне на кода.
7.5. Опресняване и архивиране - Правете архивни страници със старата информация и задавайте препратки към тях в новите страници.
7.6. Качество на опресняване - Google патент – Може да е със статус "лошо" или "добро".
7.7. Честота на ъпдейта - Google използва Google Bot – т.нар. "паяк", който следи страниците в Интернет. Този бот се грижи да следи датите, на които правите ъпдейт на кода.
7.8. Теми на страниците - става дума за различни "кожи"(skins, themes) за сайта или за отделни страници. Ако файловете на "кожите" са в отделни категории ще е още по-добре.
7.9. Единствено или множествено число - Доста важно е да изберете единствено число, бе някакви окончания и обезателно да е съществително. Трябва да е английска дума за да можете да се "вредите" в резултатите от целия свят. Например ако трябва да изберете между ключовите думи: "drive, driver, drivers, driving, drived" изберете първата.
7.10. Появили се същесвителни - Синонимите ще се изключват, т.е. ако имате за ключови думи "car" и "truck" едната ще се игнорира при търсенето, CIRCA whitepaper.
7.11. LSI - Latent Semantic Indexing – методът е подобен на горния. Предполага се, че е спекулация и че не се използва от Google.
7.12. URL дължина - Трябва да е под 8 000 000 символа, колкото по-малко – толкова по- добре.

8. Други фактори, свързани със самия сайт

8.1. "Големина на сайта" - Google обича "тлъстите" сайтове. Обемните(като мегабайти) сайтове се приемат за по-организирани, по-функционални и по-полезни. Ако имате хостинг в размер на 300МБ гледайте да ги използвате всичките, но файловете да са HTML. Google не винаги приема този фактор. Това се обуслявя от факта, че са засечени машини със сто хиляди спам страници, които търсачката е игнорирала в последствие.
8.2. "Старост" на сайта - Google патент – колкото по-стар, толкова по-"мъдър". Старите сайтове са с приоритет, най-малкото, защото GoogleBot ги е индексирал повече от новите.
8.3. "Старост" на страниците и "Старост" на целия сайт - Това е проблем, чието разрешаване може да очакваме скоро.