Намиране на подходящи ключови думи

Успехът на един сайт до голяма степен зависи от намирането на подходящи ключови думи. Добри са тези, за които е реалистично да се класира даден сайт, носят трафик и този трафик е продаваем под някаква форма. Било чрез продажба на продукт, услуга, реклама или просто безплатна регистрация на потребител в сайта.

ключови думи

Тук ще изброя някои полезни инструменти и похвати, които можете да ползвате. Естествено, нещата се различават от пазар до пазар, така че никога няма гаранция за класиране и дали евентуалното класиране ще си заслужава положените усилия. Ако сега започвате да се занимавате със SEO оптимизация, не си поставяйте прекалено високи и нереални цели.

Първият инструмент, който може да се ползва, е безплатната версия на WordТracker. Това, което се получава от безплатната версия, е статистика от търсенията в Bing, наред с няколко анализа и препоръки от програмата. Тук е мястото за забележка. Никоя програма не предоставя 100% акуратни данни. Т.е. дори при класиране на първо място за съответната дума, не бива да се очаква целият трафик, който е показан в статистиката.

Това, което е реалистично, е относителна ориентация за търсенето на една дума. И намиране на близките, разширени и алтернативни ключови думи. Понякога реалният трафик, който се получава след класиране, е по-малък от 5-10% и до голяма степен акуратността на статистиката зависи от пазарната ниша. Аз лично започвам всяко ново проучване от тук http://www.digitalpoint.com/tools/suggestion/.

Да вземем за пример, че се прави сайт за подаръци по случай юбилеи. Основната ключова дума в случая е “anniversary gifts” . Едно бързо търсене в Гугъл - Results 1-100 of about 46,200,000 for anniversary gifts. (0.12 seconds). Мда 46 милиона. Доста самонадеяно би било да се целим директно в тази дума със сайт, който тепърва ще се прави. При положение, че има и сериозна конкуренция, която вече се е утвърдила на пазара. Пуска се търсене за думата в инструмента на DigitalPoint. Избира се дума, която е по-малко конкурента и съответно отговаря на темата на сайта.

За пример си харесвам “wedding anniversary gift idea” и се пуска ново търсене за нея. Вижда се, че думата има доста вариации и вероятно доста по-слаба конкуренция. За допълнителни идеи може да се посети http://search.yahoo.com/ и да се пусне търсене по думата, за която ще се оптимизира. Преди резултатите има предложение “Also try:“. Разгледайте внимателно тези предложения, защото зад тях понякога се крият най-качествените ключови думи. Предложенията за рафиниране на търсенето са подредени по брой търсения, данните са от Overture, с тази разлика, че поддържа множествено число на думите. След което може да се сверят новите предложения с тези от Wordtracker.

Предложения от Гугъл

Тук нещата са интересни но никой не казва цифри. https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal Това, което може се направи, е да се съберат идеи за синоними и вариации на търсенията и отново да се сверят с инструментите по-горе. От тук си харесвам ключова дума със синоним “wedding anniversary present ideas“.

Инструмент, който излезе наскоро и който веднага влиза в употреба http://www.google.com/trends. Както всеки продукт на Google в тази сфера, тук отново няма цифри. Но може да е полезен с това, че се виждат трендовете във времето. Може да се види демографията на търсенията и да се сравни количественото търсене на дадена дума. В този случай: ОК, поиграли сме си с предложенията, харесали сме си ключови думи, даже имаме цял списък.

Как да знам колко са конкурентни и дали ще е трудно да се класирам? Първото, което трябва да се направи, е проучване на конкуренцията. Разглеждат се сайтовете, които се класират в топ 10 и 20. Например, ако топ 10 за дадена ключова са само сайтове мастодонти с PageRank от 6 нагоре, ще трябва доста да се свали мерника.

За проучване на конкуренцията за дадена ключова дума е много полезен този инструмент http://www.seomoz.org/keyword-difficulty/. Може да спести месеци безплодни усилия.

Допълнителни източници за намиране на ключови думи

Разгледайте ключовите думи на конкуренцията. Вижте в какво се целят тези, които вече работят на този пазар. Прекарайте ги през по-горе описаните стъпки. Ключови думи от статистиката на конкуренцията? Някои са достатъчно неблагоразумни да имат публични броячи. Е, на много конкурентен пазар може само да се надяваме на това. След като вече сайтът е пуснат, е нужно да има и качествена статистика за посещенията. Важно е да си сверяваме часовника, за да сме сигурни, че сме на прав път и да правим необходимите промени.

Тези вторични данни са от изключително значение. Как може да са полезни? Например, установява се постоянен трафик за някаква дума. Проверяваме си класирането и виждаме, че сме на 12 място за нея в Yahoo например. Съответно ако направим необходимите промени и се класираме в топ 10, то трафикът от тази дума ще се увеличи в пъти. Трябва да се има предвид, че дългите ключови фрази състоящи се от три, четири и повече думи, се конвертират по-добре.

Т.е. това е трафикът, който се продава по-лесно. А все пак крайната цел на заниманието е резултат, който се изразява в качествен трафик. Не се търси просто класиране заради самото класиране.