Пътуване до Белоградчишките скали

Със сигурност всеки българин многократно повтаря пред приятелите си чужденци, че природата на България е невероятна. Съвсем нормално, в самото начало много от тях гледат скептично на тези думи, но се убеждават в истинността им само след едно посещение на страната ни, дори по случайно избран маршрут.

Земя с древна история, безкрайно синьо море, изобилие от златни плажове, красиви планини с вековни гори, минерални извори и много други. Но дори и най-претенциозните туристи ще притаят дъх, изумени от поредното природно чудо на българска земя – Белоградчишките скали.

Намиращ се на близо 180 км. от София, гр. Белоградчик привлича ежегодно хиляди туристи от цял свят, благодарение на красивата си природа и уникалните скални образувания – по-известни като Белоградчишките скали.

Самият Белоградчик е създаден по времето на Римската империя. Римляните построили крепост между скалите, които и без това били недостъпни. С годините Белоградчишката крепост се утвърждава като една от най-трудно превземаемите в Царство България.

Днес Белоградчик е едно чудесно място за почивка. Освен скалите и крепостта, в градът си заслужава да се посетят и Историческия и Природонаучния музей. В околността има и безброй екопътеки, водещи до уникални по своята същност и красота местности. Още преди да се озовете до входната табела на градчето, край шосето, зад клоните на крайпътните дървета надничат множество огромни скални фигури наподобяващи митични същества, човешки силуети, животни. Няма как да ги объркате, защото това са Белоградчишките скали.

Трудно може да се преразкаже усещането докато гледате скалите, просто човек трябва да дойде и да ги открие сам за себе си. Скалите са изваяни от природата в продължение на 200 млн. години, а самите скални образувания са с дължина 30 км.

Много от скалите се свързват с легенди. Повечето са свързани с трагична любов, героизъм и смърт. Една от легендите разказва за любовта между монахинята Валентина и красивия римски патриций Антонио. Любовта им била прекрасна и силна, и довела да появата на дете.

Монасите не могли да приемат това и решили да изгонят Валентина. Тогава станало чудо, манастирът бил разрушен, а всичко наоколо се вкаменило, дори и красивият Антонио. И до днес може да видите конникът с копие в ръка обърнат към мадоната с невръстното дете, а малко по нататък са и самите вкаменени монаси.

Белоградчик се посещава ежегодно от хиляди туристи от страната и чужбина, които освен от приказните скали, красивата природа и невероятната крепост са привлечени и от спокойния ритъм на живот на местните, чистият въздух и пословичното гостоприемство на хората. Може би някои от Вас вече започнаха да стягат багажа. Не забравяйте обаче, преди да тръгнете на път да сключите застраховка „Злополука”. Застраховка „Злополука” ще Ви спести финансовите главоболия в случай на неблагоприятни събития.

Полицата може да сключите както за един човек като индивидуална застраховка „Злополука”, така и за група хора – колеги, приятели, членове на семейството, като групова застраховка „Злополука”. Не забравяйте, че сключвайки застраховка „Злополука”, Вие преди всичко си осигурявате спокойствие по време на Вашата почивка в България. За Вашето пълно удобство, имате възможност да сключите застраховка „Злополука” и онлайн на online.generali.bg.