Acer очаква сензорните екрани да вземат дял до 80 % от всичките им продукти до 2015 г

Тайванската компания Acer Inc. очаква до 80 % от нейните продукти да използват технологията на сензорния екран от догодина или до 2015 г., като се надява, че нови модели таблети и ноутбуци със сензорни екрани ще възродят продажбите и на пазара на компютри, където доставките за първото тримесечие са най-ниските за почти четири години.

Моделите със сензорни екрани се очаква да нараснат с до 30-35 % от общия обем продажби на ноутбуци на четвъртия по големина производител на персонални компютри в света до края на 2013 г. (в сравнение с 25 % за настоящото тримесечие). Това заяви в интервю за Ройтерс главният изпълнителен директор на Acer – Дж.Т. Уанг . Компанията е доставила 1,2 млн. таблета в периода януари-март т.г. и има за цел да продаде 5 -10 млн. броя за цялата година.

"Цената и доставката на сензорни панели сега поставят някои ограничения, но това ще се улесни и проникването на сензорни устройства ще се увеличи", обясни още Уанг в навечерието на откриването на ежегодното изложение Computex в Тайван.

Анализаторската компания IHS прогнозира, че доставките на мобилни компютри със сензорни дисплеи ще нарастват от тази година, достигайки до около 25 % от всички преносими компютри до 2016 г., тъй като цените падат и Интел дава голям тласък на тази технология.

В областта на смартфоните Acer наскоро въведе 5,7-инчов фаблет (phablet), работещ на Android, който позволява работа в режим на много функции. Уанг обяви, че компанията ще съсредоточи своята стратегия върху фаблети с повече възможности за обработка на данни. Уанг очаква компютърната индустрия като цяло да отбележи спад в доставките за тази година, но сегментите ноутбуци и таблети общо да нараснат с около 10-15 %.

Компанията Gartner, изследваща пазара, обяви, че световните доставки на персонални компютри за първото тримесечие на годината са се понижили до най-ниското ниво от второто тримесечие на 2009 г насам. Barclays Capital прогнозира, че световните продажби на преносими компютри през второто тримесечие ще бъдат заглушени и може да се окажат най-слабите от 12 години насам, тъй като индустрията се пренасочва към нови продукти.

Източник: Acer expects touch-screens on up to 80 percent of its products by 2015