Една тънкост при WordPress

Постановка: Предложили сте на приятел/ка да помагате със съпорт на блога й. Блога е на ваш хостинг, защото сте “добър приятел”. Обаче нямате никакви права в блога й, след инсталацията.

Казус: Иска да й помогнете с настройки, обаче нали нямате права - трябва да си получите такива, въпреки отказа й да предостави парола или да прочете документацията кое как се прави.

Може би хората, които от скоро се занимават с wordpress или пък се занимават отдавна, но само с писане биха изпитали трудност със ситуацията. Но ако първите две изречения от постановката отговарят на вашата ситуация - не се притеснявайте, няма нужда да четете глупостите по-надолу.

Та…архитектурата на базата данни на wordpress е нещо много хубаво, дори ако мога да кажа си е user-friendly. Има обаче една хватка, която е хубаво да се знае. Та, за да разрешите казуса трябва да направите няколко елементарни стъпки.

  1. Взимате си бира.
  2. Ако нямате регистрация в блога на човека, на който ще помагате - направете си. Отнема точно минутка, в най-лошият случай две.
  3. Виждате ID-то си. От там изсипвате едно елементарно парче SQL:

UPDATE `victim`.`wp_usermeta` SET `meta_value` = 'a:1:{s:13:"administrator";b:1;}' WHERE `wp_usermeta`.`umeta_id` =21 LIMIT 1 ;

  1. Да се радвате на администраторските права в блога на “жертвата” (както виждате, така сме кръстили условно базата)
  2. Разрешавате проблема, като пропускате да споменете за SQL каскадата и чисто новите ви администраторски привилегии (с които хубаво е да не прекалявате и да не правите мизерии).

В общи линии е това. Мисълта ми беше за тази уловка. Привилегиите на акаунта не се пазят в wp_users -> user_status както си мислят повечето хора. Пазят си се в wp_usermeta -> meta_value.

Да, винаги може да направите мизерия:

UPDATE `victim`.`wp_usermeta` SET `meta_value` = 'a:1:{s:10:"subscriber";b:1;}' WHERE CONVERT( `wp_usermeta`.`meta_value` USING utf8 ) = 'a:1:{s:13:"administrator";b:1;}' ; Но имайте едно наум, че с тази мизерия ще си навлечете сериозни проблеми

Изводът е лесен - използвайте собствен WordPress хостинг. Цените на хостинг компаниите са ниски и не си заслужават рисковете да споделяте акаунт с някого. Аз лично използвам Jump.BG. Цените им са супер, компетентни са технически (което е много важно) и имат страхотен съпорт.

Подобни публикации: