Смъкване на гликиран хемоглобин А1С (кръвна захар)

Вчера имах среща с д-р Гайдурков в частния кабинет - имах късмета да улуча такова свободно прозорче в графика, тъй като останалите часове са заети до края на юли. Бях подготвен с необходимите изследвания и с доза вълнение се явих в уютния кабинет. Беше супер позитивен и слънчев ден и ако не трябваше да бързам за работа след това щеше да е просто чудесно.

Както и да е - нямах конкретни оплаквания освен проблемната ми кожа, а и изследванията ми не показваха нищо притеснително (въпреки “болния” вегетариански режим през последните 7 години) освен малко завишена кръвна захар, която бе потвърдена от гликиран хемоглобин А1С, който при мен е 5.76% (горна граница). Та след кратко обсъждане решихме, че ще се борим с проблемната кожа и въпросния хемоглобин.

Цитруси

Подходът на д-р Гайдурков е много подходящ, особено за неверниците - той не те подлага на директен глад или някаква супер строга лишаваща диета с храни, които не обичаш. Напротив - дискутират се любимите храни от всяка група - плодове, зеленчуци, ядки, бобени и зърнени. При мен беше лесно - аз тези неща ги обичам и нямахме много уговорки, затова след 10 мин приказки вече имах и готова персонална разтоварителна програма за следващите 14 дни.

И тъй като съм недисциплиниран мързеливец реших да движа експеримента си on the fly в публичното пространство - така резултатът ще бъде съвсем открит и без никакви манипулации, което ще е своеобразна оценка за този метод на лечение, за който можете да прочетете повече в книгата на д-р Георги Гайдурков - Човешкото хранене.

Какво включва моята разтоварителна програма и какво следва след това?


Предходното хранене се преустановява и се приемат:

 1. Плодов сок - фреш: цитруси (грейпфрут, лимон, портокал и т.н.) в сравнително неограничени количества, но е по-добре зеленчуковият (2) да преобладава. За целта се сдобих с чисто ново ренде и цитрус преса от Vertex.
 2. Зеленчуков сок - фреш: морков + суров картоф, целина, магданоз, спанак, червено цвекло, парченце джинджифил-корен - 800-1000 мл. дневно, разделено на няколко приема през деня.
 3. Плодове: (степенувани по важност) киви, цитруси (грейпфрут, мандарина, портокал и др.), ананас, круша, нар и др. по избор. Без банани!
 4. Зеленчуци (сурови!): морков, магданоз, зеле, целина, пащърнак, ряпа, домат, краставица, рукола хрян и др. овкусени със сурови подправки - джоджен, копър, босилек, лимон, авокадо, парченце джинджифил-корен и др. Без сол и мазнина!
 5. Ядки (сурови!): бадем, лющено конопено семе, небелен сусам (смила се преди консумация), орех, кашу, шам-фъстък, кайсиеви ядки, лешник, тиквено семе, лющен слънчоглед и др. Без фъстък!

Общо количество на всичко изброено - свободно!

Течности се приемат свободно, без да се пие насила. Желателно е да се пие: полски хвощ, котешки нокът, ехинацея и др. трапезни чайове по избор - без мед и неподсладени. Вода - трапезна, изворна, дестилирана и др. Без чешмяна!

Да се спазва половин часов интервал между консумация на плодове и пиене на течности. След ядките два часа не се консумират плодове и сладки сокове.

Допълващи храни:

 • Пчелен прашец - 1-2 суп.лъжици дневно - по желание разтворен в топла вода между храненията
 • Спирулина - 1-2 ч.л. дневно може със зеленчуците или в соковете
 • Копър семе (смила се) + чимен - 3:1 смлени - по 1/3 чаена л. 3-4 пъти дневно между храненията
 • Бъзак - 20 зр. дн. се изяждат

Да се наблюдава:

 • Кръвно налягане. Ако е ниско - повече течности!
 • Общо състояние
 • Дефекация - 2 пъти дневно. Ако няма - алое 2-3 зърна дневно
 • Пулсова честота
 • Болкови симптоми: обостряне
 • Килограми
 • Език: обложеност
 • Урина: потъмняване

Разбира се, по време на разтоварителния период се препоръчва повече движение, както и слънце (доколкото е възможно през това време на годината).

Честно казано на мен този режим ми се струва като детска играчка - реално не се налага да изключвам много от любимите си храни, което би било валидно за някой месоядец, който си консумира месо и животински продукти на всяко хранене. Сигурно не е нужно да уточнявам, че употреба на алкохол и цигари по време на този период също са тотално противопоказни, но в моя случай нямат голямо значение, защото и без това не ги ползвам.

В личен план ще ми е трудно да се откъсна от шоколадите и вафлите, но и без друго това ми е целта, така че ще се насиля. След като минат въпросните 14 дни, които прилежно смятам да описвам тук ще има още 14 дни захранващ режим, в който ще включим бобени и зърнени култури и животински продукти по желание (в моя случай смятам да минем без тях), а след това ще направим нови кръвни изследвания, за да проследим показателите и да създадем един нов стил на хранене, който да си (о)стане основен.

Това уточнение може би трябваше да го поставя в началото на публикацията, но вероятно и тук е окей - имайте предвид, че тази разтоварителна програма е индивидуално изготвена за мен на базата на кръвни изследвания и екг и тя би била вредна (евентуално) за някой друг, който има занижени показатели на определени елементи в кръвта. Именно поради тази причина всеки пациент на д-р Гайдурков си прави изследвания и следва своя програма - било то пълен глад под строго наблюдение или просто разтоварване с преобладаване на определени храни. Така че - умната!

Подобни публикации: