Как да усъвършенствате навигацията на сайта си

Един от основните проблеми на уеб сайтовете е недобре направената навигация, което от своя страна не позволява на посетителите лесно да намират информацията на сайта ви, от която се нуждаят или затруднява търсещите машини лесно да го индексират. Няма значение колко време сте прекарали в създаването на качествено съдържание за сайта си, ако то е трудно достъпно, нали?

Затова преди да се захванете с Off -page, е неохбодимо първо да усъвършенствате On-page оптимизацията, а добрата навигация е един от нейните ключови елементи.

Навигация на сайт

Доста хора смятат, че навигацията на уеб сайта е нещо повече от основното меню, което се намира в началото на всеки сайт. Да, това меню е доста съществена част от цялостната структура на сайта ви, но истината е, че всеки линк на сайта ви трябва да бъде направен така, че да е еднакво лесно достъпен както за потребителите, така и за търсещите машини.

Ето някои от най- съществените елементи за създаването на ефикасна навигационна структура на уеб сайтовете.

1 . Лого

Логото задължително трябва да бъде разположено в най-горната част на сайта ви и да бъде снабдено с линк към началната страница. Така е по-лесно да се идентифицира сайтът ви.

2 . Бутон НАЧАЛО

Освен логото с линк към началната страница на сайта е добре да имате и бутон НАЧАЛО в менюто, тъй като не всеки знае, че логото води към началната страница.

3 . Страница ЗА НАС

Направете така, че посетителите на сайта ви лесно да могат да разберат кои сте, с какво се занимавате и какво предлагате. Добавянето на страницата ЗА НАС към навинагионното меню ще увеличи доверието към вашия сайт.

4 . Страница с КОНТАКТИ

Създайте линк към страницата си с контакти в основното навигационо меню, за да не карате хората да я търсят. Много интернет потребители стават доста раздразнителни, когато се налага да извършат много кликания, за да открият начин за връзка и напускат сайта преждевременно. По този начин може да изпуснете голям брой потенциални клиенти.

5 . Телефонен номер

Напоследък доста бизнеси предпочитат да предлагат на потребителите си форма за контакт, вместо телефонен номер за директна връзка. Това може да спестява усилия и работна ръка, но за клиентите е доста по-добре, ако им предоставите такъв, тъй като се чувстват по-сигурни в случай на проблем.

6 . Поле за ТЪРСЕНЕ

Необходимо е, за да може посетителите на сайта директно да откриват информацията, която търсят, с помоща на ключови думи.

7 . Падащите менюта с подменюта

Проблемът с падащите менюта и техните подменюта е, че обикновено са доста трудни за използване като основният им проблем е, че изчезват, ако мръднете курсора на мишката. Може да решите този доста дразнещ проблем като направите така, че менюто да изчезва няколко секунди след като сте махнали мишката.

8 . Пътека за навигация или трохички (breadcrumbs)

Това е чудесен навигационен инструмент, който помага едновременно на посетителите и търсещите машини да работят със сайта ви. Първо, той помага на потребителите да разберат чрез визуални индикатори къде точно се намират на сайта ви и как лесно да се върнат назад, без да се налага да използват основната навигация.

Второ, като използвате подходящите ключови думи, можете и да “подсказвате” на посетителите какво ще видят на следващата страница. Тези ключови думи с anchor текст са от полза за вашата SEO оптимизация, тъй като спомагат за вътрешните връзки на сайта ви и чрез тях вие можете най-добре да представите съдържанието, намиращо се на страниците, към който те водят.

По този начин те създават йерархията между категориите, под категориите и страниците с продукти и помагат на търсещите машини да разберат връзката между отделните страници на сайта ви.

Това са част от основните елементи на добре направената навигация. Добре е да я съобразите с големината на сайта си. Трябва да споменем, че навигацията, която се счита за ефикасна за един сайт, може да бъде абсолютно безполезна за друг. Всеки сайт е различен и се нуждае от различна навигационна структура.

Ето някои основни факти, които е добре да имате предвид:

  • Къде е добре да поставите основното меню - отгоре, в страни или и на двете места?
  • Дали е добре да имате само основните категории или и под категории?
  • Имате ли нужда от падащи менюта?
  • Имате ли достатъчно място, за да включите основните страници на сайта си в менюто?

Автор: Катина Герджикова, Списание Индекс

Подобни публикации: