Търсене на извънземни със SETI@Home

Откакто вече имам що-годе по-хубав компютър се бях зарекал да дарявам доста ресурси. Става въпрос за SETI@home

Реших да даря 90% от процесорното си време когато съм на компютъра и върша някаква работа и 98% когато не съм пред компютъра. Забелязвам, че windows не може да разпредели правилно процесорното време и когато бях с Win8 - постоянно всичко лагваше и беше отвратително да се работи. Още повече комбинацията SETI@home + Firefox за windows не са особено добра комбинация. Firefox си е оптимизиран за GNU/Linux. При windows харчи много повече. Така ако си отворил ~30 таба и си пуснал клиента - работата не е толкова приятна, има сериозно забавяне, както и ред други неприятни неща.

Обаче при GNU/Linux лиско си е оптимизиран и не харчи толкова много. В момента имам около 40 табчета и съм си пуснал BOINC клиента. При постоянен uptime не виждам какво ми пречи да споделям ресурсите си. И така - на 100% работят и двете ядра. Физическата памет, която прахосвам е ~50%, а виртуалната ~2,2%, а натоварването въобще не се усеща.

А всички глезотии са пуснати. Считах за редно пак да се заям с windows, но като знам колко windows фанатици ще почнат да ми обясняват Win8 от колко хора се използва, колко била оптимизирана за пълноценна работа и как при нужда освобождавала памет - отказах се.

Аз ще си използвам GNU/Linux, ще си споделям ресурсите и няма да усещам натоварване. Вярно, като за 12 часа 105 кредита са все нещо. Просто късно се сетих да си споделя малко ресурси. Има хора с по ~500 000 кредита. Когато понатрупам кредит ще сложа малък бадж на SETI@home някъде в сайдбара.

Подобни публикации: