Оптимизация на сайт – сами или чрез SEO фирма?

Ако всичко изброено в предните няколко статии Ви се вижда мудно и ще отнеме от ценното Ви време, може да заплатите на някой от т.нар. freelancer и той ще свърши услугата. Времето, което отделяте на проектите Ви го считайте, като инвестиция с пари, защото така може да изпуснете ползата от някой доста по- платежоспособен проект.

SEO сами или фирма

П.С. Винаги изисквайте отчет за свършената работа. Така и Вие ще проверите как са се свършили нещата, така и човекът/фирмата, която сте наели ще знае, че има контрол.

1. Купуване на връзки. Това е може би един от най-бързите и сигурни начини да натрупате завидно количество силни линкове. Вие плащате на някой друг, който вече има сайт-ове с добър и качествен текст, PR (PageRank) и добре оптимизиран. Може да изберете сайт свързан с Вашата тема или просто с много посещения. Преди споменах за същия метод, като го дадох за пример в линкбилдинга.

2. Закупуване на рекламни карета – банери. За да предприемете тази стъпка, Ви съветвам да проверите аудиторията на сайта, кликатоимостта и най-вече цената на какво е – клик, импресии, време. Винаги си правете сметка какво целите с тази реклама – дали повече продажби, посещения или дали искате да се запомни Вашият сайт.

Ще Ви дам един пример: имате сайт тип онлайн магазин и в него продавате декори за баня. Бихте ли купили рекламни места в сайт, на който по-голямата му аудитория са лица между 10-18 години?

П.С. Ако не сте добри с направата на т.нар. банери, винаги може да наемите някой специалист. Все пак не може от всичко да разбираме. Запомнете само, че хубаво оформеният, динамичен и интересен банер, с цветове, които не дразнят окото, привлича повече посетители отколкото един текст само. Някой сайтове предлагат и опция за изработвене и на безплатен банер, когато си закупите рекламно място от тях.

3. Закупувате рекламни ваучери от интернет рекламни компании. Безпорно те са едни от най-добрите рекламодатели, защото при тях може да таргетирате групата към, която се целите само с няколко натискания на мишката. Имат множество сайтове и достъп до голям брой потребители. Най-големите в този бранш са: Google, Facebook, както има и няколко, които са на европейският и българския пазар – Etargеt, Httpool, Garga и т.н.

4. SEO фирма. На последно място, но не позначение, ще Ви представя най-добрият вариант, но същевременно и малко по-скъп. Наемете фирма за SEO оптимизация (Cloxy). Повечето фирми предлагат различни пакети за самата оптимизация и може да се нагласят според бюджета на клиента и желаната позиция по ключова дума/израз/фраза и т.н. По всяка вероятност ще Ви накарат да плащате на месечна вноска, но ще забравите за по-пипкавите работи, изброени по-горе.

Почти всеки SEO специалист в тази сфера си има тактики да вдига сайта в SERP-а, затова и работата им е трудна. Все пак ако сте решили да се пробвате сами, направете го!!! Нищо не губите, а трупате опит и знания, които може да Ви помогнат за в бъдеще. А кой знае може да се окажете и добър SEO специалист с много нюх и усет.

Автор: Атанас Димитров Шивиков

Подобни публикации: