Съвременните вируси и антивирусни програми

Все още не мога да приема факта, че в сферата на IT-технологиите, регресът е достигнал такива мащаби. Съвременните автори на зловреден код са изпаднали до там, че пишат "вирусу" с помощта на AppInvertor (грубо казано това е разновидност на BASIC), когато пишат за Android.

Бяха необходими месеци на водещи специалисти за да си спомнят, че във всички езици на високо ниво има директива "asm", която позволява вграждане на кон на assembler във всяка програма. Откакто ползвам Delphi не съм престанал да я използвам, защото това е неверотно мощен инструмент, ако човек знае какво иска.

Съвременните програмисти са не просто разглезени и мързеливи. Оказа се, че им липсват основни понятия, касаещи функционирането на компютъра. Явно мнозина са забравили, че от физическа гледна точка дори сървърите са компютри, а компютрите ползват машинен език.

Наложи се да се върнем 30 години назад, за да се види очевидното - нещата са повече от прости, но в настоящият момент познанията са заменени с фрази лишени от съдържание и елементарни рекламни похвати.

Всеки един език от високо ниво съдържа грешки, за които съвременните "експерти" нямат и най-малко понятие. На практика те приличат на деца пред пулта на управление на атомна централа.

Ерата на Черния Екран (Black Screen) се завърна (изненадващо бързо за мен лично). От вчера Symantec официално признаха, че са изправени пред нещо, което не могат да обяснят.

Истината е, че докато някой трупаха пари, други трупаха и генерираха познание. Сега обаче настъпи момента на реалният сблъсък между два различни подхода в IT-сферата. Аз лично не бих заложил на тези с парите. Зулусите са били многобройни, силни и добре организирани, но са били разбити само от две картечници.

Историята е мъдър учител, но не винаги учениците са добри. :-)))

Автор: Георги Герасимов, източник Facebook

Подобни публикации: