Информатика в училищата

Информатиката и информационните технологии се изучават от много време в училищата. Това като цяло е добре, защото децата, а и по-големите ученици могат да се научат на някои неща, които след време може и да са им от полза. Аз обаче не мисля точно така. Ще ви кажа и защо.

Когато изучавах информатиката не научих нещо ново. Знаех, че 1024MB са 1GB, а друго нещо не си спомням да съм учил. При информационните технологии е малко по-различно. Там ни учиха малко на Pascal и как да си направим презентация. Но не мисля, че точно това нещо ще ми бъде от полза. Обаче е хубаво да го знам. През останалото време отваряхме сайтове и нищо не учихме.

И сега се питам има ли смисъл от тези часове? За някои може и да има. Зависи с какво мислят да се занимават по-нататък. Спомням си, че един съученик ми беше казал - “Това да се занимаваш с компютри не е работа. По-добре да мъкна чували с брашно”.

Та аз не мисля като него, но все пак всеки има правото на лично мнение и точно за този човек часовете по инф. технологии едва ли имат някакво значение, освен да си провери пощата. Аз не мисля като завърша да стана тракторист (не че това е лоша работа де) или да мъкна чували с брашно. Мисля да се занимавам с компютърна поддръжка и/или с програмиране, но все още има време докато дойде време за следване.

И се питам дали часовете по информатика ще ми помогнат в университета, където се изучават толкова надълбоко компютърните езици. И все повече започвам да мисля, че тези знания въобще няма да са ми от полза. Едва ли в висше учебно заведение ще те карат да правиш таблици с имена и информация (не говоря за MySQL бази данни, а за прости таблици на Microsoft Excel).

Затова в часовете по инф. технологии ще си отварям сайтове и общо взето ще чакам времето да мине. Защото не правим нищо. А вие какво смятате? Компютърните знания, които сте получили в гимназията помогнали ли са ви на работното място?

Подобни публикации: