Google sitelinks - що е то?

Напоследък забелязах един особен интерес към линковете които се появяват под някой сайтове…

Jabse SiteLinks

За съжаление не всеки сайт може да реши и да се сдобие с подобен лукс… тази опция се появява от самосебе си по усмотрение на екипа на Google, като въпросните линкове се подбират по специален алгоритъм от робота и се поставят.

В дефиницията предоставена от Google е описано, че вие нямате контрол над тези връзки и не вие избирате които да се появят… всичко става отново, чрез алгоритъма на робота. Хубавото в случая е, че поне имаме възможност да избираме кои връзки да не се виждат чрез Google Webmaster Tools, но затова ще ви опиша как става малко по долу…
Какво да направя за да имам по-голям шанс да се добавят линкове и на моят сайт?

Според прочетеното по темата в разни сайтове основното от което се нуждаете е добре оптимизирана страница с уникално съдържание. Интересно е, но имам наблюдение, че много добре структурирани са сайтовете направени с помоща на WordPress - възползвайте се от това, ако започвате нов проект.

Доста хора смятат, че за да бъдеш един от късметлиите с тези линкове отдолу, трябва да си или голям и известен портал или поне да имаш голям брой уникални посещения, но аз ще ги опровергая.

Как да избирам кой линкове да не се виждат?

Малко интересен е подходът на Google… Избрали са доста интересен начин да ограничат злоупотребите, като нямате достъп до контрола над линковете които се появяват. Имате единствено възможност да премахвате, вече добавени такива. Как става ще ви опиша по-долу с прикрепено изображение, за да ви стане по-ясно.

Имайте предвид, че след като блокирате връзките които не желаете да се появяват под сайта, има едно известно изчакване докато се обнови информацията и на мястото на старата връзка се появява нова.

Като начало е необходимо да имате профил в Google Webmaster Tools, да сте добавили сайта си там и да сте го верифицирали. Ако описаното по-горе вече е факт, влезте в профила си и следвайте по-долните стъпки.

Избирате сайта на който желаете да контролирате връзките и натискате на името му, както е описано в Стъпка едно на картинката отдолу.

След като вече сте избрали сайта и сте натиснали на него, ще ви се отворят и опциите на самият сайт. От там избирате от менюто в ляво Site configuration -> Sitelinks, това е Стъпка две от изображението отдолу.

Сега ви се зарежда страницата и ви се появява списък на активните връзки на сайта ви. За да блокирате някоя от нежеланите връзки, просто натиснете на бутона block отдясно на самата връзка, както е показано на Стъпка три и съответно, ако по-късно желаете да я отблокирате, подолу избирате бутона unblock отдясно на желаната връзка - Стъпка четири. Супер просто и лесно, пък и съм се постарал да го обясня максимално лесно.

В други търсачки не съм виждал подобно нещо. Проверявах в Bing, Yanex и дори българската търсачка Jabse.

Възможно е да съм пропуснал нещо относно статията, за което ще се извиня предварително и ще ви помоля, да ме подсетите чрез коментар…

Благодаря ви и за отделеното внимание и време.

Подобни публикации: