Името на Google е грешка !

Наскоро разбрах от едно клипче, че всъщност думата Google (Googol) има значение, а не е просто безсмислено хрумване на създаделите на търсачката.

Всъщност Google произлиза googol, дума измислена от дете. Чичо му, Едуард Кезнър, който бил математик решил, че ще кръсти някое на истина голямо число (10 на 1000-на степен) и думата станала Googolplex.

Тогава през 1997 година Сергей Брин и Лари Пейдж основали търсачка на име BackRub. Но търсили друго име за търсачката си, тъй като това било скучно. И приятелят им Шон Андерсън предложил Googolplex, поради простата причина че търсачката търсила в огромен брой страници.

Сергей и Лари харесали името, но когато регистрирали домейн, регистрирали Google, което е неправилното. Няколко дни по-късно разбрали, че думата им е грешно изписана и проверили дали името Googol е свободно, но то вече било регистрирано.

Така и до днес търсачката продължава да носи името Google. В наши дни думата Google, вече има ново значение. Тя е глагол, който значи - търся нещо в интернет с търсачката на Google.

Дори Google не са безгрешни ! За щастие родната търсачка Jabse си има име, в което предварително е заложено значението - Just Another Bulgarian Search Engine ;)

Подобни публикации: