Хостинг съвети: Маскирано пренасочване на домейн

Какво е маскирано пренасочване?

Много често хората имат създаден уеб сайт на безплатен хостинг, който не позволява използване на собствен домейн, и решават да насочат името на домейна си към съществуващия сайт. 

Много регистрари позволяват възможността домейнът да бъде насочен към реалния URL на сайта. При маскираното пренасочване в браузъра се зарежда сайт с друг адрес, но посетителят не вижда промяната в своя статус бар. Ако напишете в браузъра си адреса site.com, в него се зарежда страницата othersite.com/index.html, но в статус бара на браузъра вие все още виждате адреса site.com.

Проблеми с маскираното пренасочване

Маскираното пренасочване се извършва чрез създаване на страница, съдържаща фрейм. Когато посетителят даде заявка за вашия домейн, във фрейма на тази страница се зарежда съдържанието на вашия сайт, който има различен адрес. Тази страница е празна, обикновено има само заглавие – заглавието на вашия уеб сайт, и фрейм, който заержда реалната страница от друг адрес.

Фреймовете са свързани с много проблеми по отношение на ползваемостта, връзките и търсещите машини.

1. Ползваемост 

В зависимост от кода на вашия сайт и страницата за пренасочване, възможно е вашите посетители вече да не могат да букмаркват отделни страници от вашия сайт. Ако искат да запазят адреса на страница, която харесват, те ще запазят адреса на основния ви домейн.

Ако смятате, че това няма значение, помислете пак. След месец, когато посетителят се върне на страницата, която е запазил, и не види съдържанието, което го е заинтригувал, той ще се запита защо изобщо е запазил този сайт и ще го изтрие. 

2. Връзки към вашия уеб сайт

Ако имате сайт с интересно съдържание, много от вашите посетители ще искат да поставят връзки към точните страници от вашия сайт, които са ги заинтригували. 

Ако уеб мастър попадне на вашия сайт и поска да остави връзка към него, той веднага ще забележи фрейма и ще провери реалния адрес на страницата, която се зарежда в него, и ще поставят линк към този адрес. Този линк ще сочи към истинския адрес на вашия сайт на безплатния хостинг, а не към вашия домейн. Ако смените хостинга си, вие ще загубите всички връзки, които водят към вашия сайт.

3. Търсещи машини

Това ще доведе и до проблеми с търсещите машини. Търсещите машини позиционират сайта ви в зависимост от връзките, които той получава от други сайтове. Връзките към вашия домейн сочат към празна страница без съдържание, която търсачките не могат да индексират. Цялото ви съдържание е асоциирано с вашия безплатен хостинг и реалния URL  на вашия сайт, а не с вашия собствен домейн.

Съществуват решения на тези проблеми.

Наемайте само хостинг, който поддържа хостване на домейни

Това е най-доброто решение на проблемите, тъй като ще ви позволи да използвате собствения си домейн. Всички платени хостинги позволяват това, а също и някои компании за безплатен хостинг.

Това ще ви позволи и повече свобода по отношение на хостинга. Ако качеството на хостинг услугите се влоши, можете да преместите сайта си на друг хостинг, без да загубите посетители и линкове, без промяна на позицията на сайта ви в търсачките. Информация за хостинг фирмите в България може да намерите в http://toshkov.com/hosting/ - хостинг ревюта.

Подобни публикации: