Asus EEE PC - малкото лаптопче

Преди известно време бях хвърлил око на ето тази играчка: Asus EEE PC. Макар и че реших че нито ми е време да си взимам лаптоп, нито че това чудо би задоволило напълно нуждите ми, взех че го препоръчах на един колега. Той пък така се запали, че след една седмица вече се беше сдобил с една бройка "от черните". Разбира се, аз имах честа да си поиграя с малкото компютърче и ето с какви впечатления останах:

Първото което се набива на очи е разбира се миниатюрните му размери, нещото е наистина адски малко. Освен това черното страшно много му отива и в противоречие с моите очаквания нещото дори докарваше стилно излъчва. Браво Asus! Чантичката с която идва мъника е от страхотен плат, но за съжаление няма дръжка и липсва поне едно джобче за CD и за зарядното. Клавиатурата за мен лично се оказа по-лесна за употреба от това което очаквах, но все пак не успях да постигна дори и половината от скоростта която постигам на голямата настолна клавиатура, но предполагам че с времето се свиква.

Xandros-a с който пристига лаптопчето беше изключително опростен и лесен за употреба, но за съжаление още преди първата ни среща, беше решено че ще бъде заменен с Linux Mint. Абсолютно безпроблемна процедура - с помощта на подробното и точно ръководство всеки един средно компютърно грамотен българин, би трябвало да се справи от раз.

От друга страна дори под Windows нещото се справя страхотно, самият Windows се зарежда по-бързо от 3-4 далеч по-скъпи машини с който го сравних, а вътре мъникът си се оправя безпроблемно и изключително пъргавичко - но трябва да уточня че на него не съм качвал и не е предвидено да има Photoshop или AutoCad. С браузването в нета, отворени 4-5 разнообразни документа (.doc, .xls и .ppt) от Office 2007 и Winamp, нещото дори не се и задъха. Не съм го пробвал с игри, но ако някой мисли да използва лаптоп за играене на игри, то не мисля че точно Asus-чето трябва да избере.

Основният и най-големият проблем обаче е че за разлика от Xandros-a който е оптимизиран за размера на дисплея на EEE PC-то, Windows XP си иска своето и 7-те инча никак не са му достатъчни. Резолюцията е в състояние да ви докара до късогледство, за да видиш долната част от екрана трябва да скролваш. Не мисля, че би било препоръчително за очите ми да изгубя зад него повече от 1-2 часа. Другият основен недостатък са 4-те гигабайта SSD, който изглежда че са недостатъчни за нормално използване на XP, определено 8 GB биха били доста по-удачни но не успях да открия 8 гигабайтовият вариант никъде в България.

Като цяло идеята за малко евтино лаптопче и изпълнението му в Asus EEE PC ми допадна доста, но аз лично бих изчакал следващото поколение надявайки се на: по-голям дисплей и повечко място за XP-то.

Подобни публикации: