Алжирски таралеж – новият ни домашен любимец

Понеже вече си нямаме домашен любимец (кучето се наложи да го приспим преди 15 дни), а по-големият ми син много държи да си има животинче, решихме с майка му да му вземем един алжирски таралеж. Защо точно това ще си кажете – ами защо не – като отидохме до магазина за домашни любимци на детето най-много му хареса точно този таралеж.

Алжирски таралеж

Оказа се че е супер лесно да се гледа – можеш да си го гледаш или в аквариум, терариум или в клетка. Ние имаме и аквариум и клетка – клетката ни остана от заека, който явно аз загубих – всички ме обвиняват за него, че съм му направил нещо, а аз единствено оставих вратата на апартамента отворена – явно е офейкал.

Не съм си мислил, че зайците могат да слизат по стълби, но да знаете вече – могат явно и то без никакви проблеми – ние живеем на 2-рият етаж, а мен ме е нямало за не повече от 15 минути – за това време той е офейкал през вратата и е излязъл от входа на блока… Както и да е, сега си имаме таралеж.

Прави ми впечатление, че няма много информация за тези таралежи. Ще е доста сериозно предизвикателство да намеря достатъчно информация на български (най-вече жена ми ще я чете), но все пак ако трябва може и да преведа нещо – мисля че ще си заслужава – таралежа е много готин. Тук ще ви кажа, че на снимката не е моят таралеж – все още не съм свалил снимките и видеото от на жена ми телефона, но ще го направя възможно най-скоро.

За сега за тези таралежи знам единствено следните неща:

Хранят се само с котешка храна и с нищо друго (те са месоядни и трябва да се внимава много). Тук ще отговоря и на брат ми – не, брато, не му давам малки змийчета за закуска – даже и с червеи още не съм го пробвал.

След като яде суха храна, трябва да пие задължително много вода след като се е нахранил, а водата я пие от специален уред, с който се поят зайци не е добре да се слагат мъжки и женски таралеж – трябва да са или 2 мъжки или 2 женски. В природата мъжки и женски се срещат само за да се чифтосат и се разделят след това.

Иначе Ежко Бежко има супер, ама супер остри бодли – не е никакъв проблем да те нарани, дори без да иска ако го почешеш неправилно – т.е. на „контра“.

Като свикне с теб таралежа може да си управлява донякъде бодлите, така че да можеш да го галиш без да те боде – става като котенце – абе, не е точно, но тоя дето ми го продаде ми каза така… но честно казано въобще не съжалявам за покупката си - дори напротив – много съм доволен!

Подобни публикации: