Какво е CMS? Системи за управление на съдържанието

CMS

CMS e съкращение от Content Management System - система за управление на съдържанието. Така се наричат както готови системи, така и всяка една система, която е разработена по поръчка и има управление на съдържанието (като добавяне/редактиране/изтриване на текст, новини, снимки, статии). Съществуват достатъчно добри CMS, които може да ползвате, ако нямате добри програмистки умения.

Ето няколко CMS, които може да ползвате:

Wordpress - една от най-добрите блог платформи. Ако искате личен блог, то това е правилният избор. Функционалността му може да се разширява чрез допълнителни плъгини, а дизайна да бъде сменян с различни теми за Wordpress.

Joomla - перфектна е за портален тип сайт. Но може да бъде нагаждана за различни типове сайтове - например блог, корпоративен сайт, галерия, сайт за теглене на файлове, форуми дори социална мрежа с профили и съобщения! Всичко това е възможно заради модулите и компонентите, които могат да се инсталират допълнително към този CMS.

osCommerce - система за електронен магазин. Чрез него лесно и бързо може да създадете виртуалният си каталог и да получавате даже онлайн разплащания.

phpBB3 - Форум. Подходящ за "сбор" на общества с определени интереси, дискутиране на въпроси и други.

Разбира се, вие ще прецените дали да ползвате готов CMS или да си създадете собствен, като имайте на предвид, че понякога готовите CMS могат да създадат доста повече главоболия, отколкото ваш направен такъв.

Никой не обърна внимание на един друг аспект на използването на CMS - сигурността. Все пак изброените системи за управление на съдържанието са GPL open source и всеки има достъп до кода им. С малко повече познания може да открие слабостите.

Ето и един сайт, който периодично публикува подобни слабости в сигурността на масово използваните CMS-и: http://securityreason.com/exploit_alert/ . Обикновено пачове излиза, чак след като ревнат няколко стотин ужилени потребители.

Комантирахте функционалността на CMS-а и кога трябва да се използва нещо custom и кога нещо готово, но има и средно положение. CMS, който има ядро и модули, но лесно може да се добави и собствен код към него, без да се налага да се инсталират плъгини за това.

По този начин просто надграждате ядрото на CMS или го модифицирате според своите специфични нужди. Такъв CMS е Drupal - верно, че е "дървен" от към интерфейс, но е гъвкав в процеса на модване.

Автор: Манол Трандафилов

Допълнение: Ако имате нужда от бърза и сигурна CMS система за фирмен сайт, нашето предложение е Cloxy CMS. Тази система е и перфектно оптимизирана за търсачките. Може лесно да се надгражда и да обслужва всякакви типове сайтове. Платена е, като фирмата прави сайтове върху нея. Заплаща се еднократно.

Подобни публикации: