Уеб дизайнът вдъхновява и архитекти

Автор: Иван Пидов

Пиейки си кафето вчера, с една приятелка подхванахме доста интересен спор (според мен) на тема "Възможно ли е архитект да се вдъхнови от уеб дизайн на сайт". Поспорихме около час и половина, на моменти доста ожесточено (не, не се е стигало до бой ) и в крайна сметка не излязохме на глава. Та ще ви обясня в общи теми за какво е спора и бих искал да чуя и вашето мнение по въпроса.

уеб дизайн

Повод на спора стана една статия, която четох в списание .NET Във въпросната статия, един дизайнер беше казал, че се вдъхновява от архитектурата. И аз изръсих "ЕЕ я скивай, архитектурата и дизайна са свързани". Да това е ясно, ама в компанията има едни такива отношения, дето са доста сложни за обяснение та все едно. И обясних за въпросният дизайнер. Тя каза, че това било нормално, но един архитект не можел да се вдъхнови от уеб дизайн, щото видиш ли, архитектите учели за това, имали каталози и т.н. и т.н. И се почна един спор час и половина.

Не твърдя, че когато трябва да си "нарисува" сградата архитекта трябва да седне да разглежда Уеб Сайтове, за да "търси" така нареченото вдъхновение. Идеята ми беше, че е възможно гледайки някакъв детайл (образно казано) от дизайна на някой сайт, може "Да му дойде отгоре идеята за сградата". Пряко или косвено – няма значение.

Доста е относителна тази материя за вдъхновението. Има го и момента дали уеб дизайна и архитектурата могат да бъдат наречени изкуства и така нататък, та за това колкото хора толкова и мнения.

Вие какво мислите по въпроса? Според мен вдъхновение може да дойде от всякъде и от всичко. И под вдъхновение разбирам идея, а не сляпо копиране на дадено нещо.

Надявам се коментарите ви да са обективни.

Автор: Иван Пидов

Подобни публикации: