Влияние на промените в кода върху SERP

Този пост беше провокиран от една дискусия, която проведохме в Предприемач. Въпросът беше дали оказва влияние промяната в кода на дадена страница на нейната оптимизация за търсачки (SEO). Линковете и съдържанието не се пипат.

Какво мисля аз?

Според мен промяната на кода оказва влияние върху резултатите, но не може да се предскаже дали ще е положително или отрицателно. Представете си следната ситуация:

Вие сте дългогодишен клиент на метро и сте свикнали със всичко там, рафтовете, стоките, местата на стоките, касите и т.н. Отивате обаче един ден и виждате, че рафтовете са боядисани или пък сменени, или пък украсени по някакъв начин. Стоките са си на същите места но рафтовете са различни.

Възможно е новите рафтове да ви харесат, възможно е и да не ви харесат. Така си обяснявам аз влиянието на промените в кода върху резултатите от търсенето.

Друго важно нещо което трябва да имате предвид, е да поставяте кода на съдържанието преди кода на меню-то. Тъй като сме свикнали да четем от ляво на дясно, по същия начин изписваме и кода на сайтовете. Ако имате ляво меню и от дясно е контейнера със съдържанието, обикновено първо кодираме меню-то. По този начин ботът първо минава през него, а то е еднакво във милиони сайтове. И чак след това през уникалното съдържание за вашия сайт.

Затова винаги се стремете да кодирате първо съдържанието, после архива, после меню-то и най-накрая изходящите връзки. По този начин задържате бота възможно най-дълго върху вашият сайт :)

Бих се радвал да чуя мнения по първия въпрос, тъй като не съм на 100% сигурен, че становището ми е вярно ;) В момента променяме съществено кода на един сайт за видеозаснемане и сватбена фотография. Засега промените се отразяват положително, но е рано за оценки.

Подобни публикации: